Інструктивно-методична нарада «Доступ до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами та створення інклюзивно-ресурсних центрів»



Одним із головних завдань створення Нової української школи є  соціалізація, адаптація та навчання дітей з особливими освітніми потребами. Департамент освіти і науки приділяє постійну увагу розвитку в області інклюзивної освіти.

20 грудня 2017 року відділ дошкільної та загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки провів інструктивно-методичну нараду для спеціалістів та методистів методичних кабінетів, які забезпечують психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами, управлінь (відділів) освіти міських, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад з питань доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами та створення інклюзивно-ресурсних центрів.

У нараді взяли участь директор Департаменту освіти і науки Юрій Стецюк, начальник відділу дошкільної та загальної середньої освіти Наталія Сагіна, головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти Олена Єрьоменко, методист з інклюзивної освіти кафедри педагогіки та психології Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Любов Галенко та спеціалісти та методисти методичних кабінетів, які забезпечують психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами, управлінь (відділів) освіти міських, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад.

Нараду відкрив директор Департаменту Юрій Стецюк, який окреслив пріоритетні завдання органів місцевого самоврядування щодо забезпечення права на якісну освіту дітей з особливими освітніми потребами.

Учасники наради обговорили особливості доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, відповідно до нового закону України «Про освіту» та розглянули питання перспективи розвитку та впровадження інклюзивного навчання в області, порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

Ольга Коган, завідувач Луганської обласної психолого-медико-педагогічної консультації, акцентувала увагу присутніх про необхідність своєчасного виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 № 545 Положення про інклюзивно-ресурсний центр та організацію роботи ІРЦ.

Учасники наради обмінялися досвідом  роботи та обговорили проблемні питання щодо створення інклюзивно-ресурсних центрів.