ІІІ (Всеукраїнський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») завершився



15 липня 2018 року у м. Києві завершився ІІІ (фінальний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), яка проходила у закладах освіти нашої країни протягом 2017-2018 н.р.. Учні Луганської області також активно брали участь у грі. Свої знання, вміння та навички, набуті протягом року, джури демонстрували під час перших етапів гри. У І (районних, міських, об′єднаних територіальних громад) етапах взяли участь 219 роїв у складі 1913 джур. Переможці цих етапів представили свої навчальні заклади на ІІ (обласному) етапі гри, який пройшов у червні 2018 року. 16 роїв (128 джур) протягом чотирьох днів виборювали право представляти наш край на ІІІ етапі. Перемогу одержав рій «СОКОЛИ» Комунального навчально-виховного комплексу «Рубіжанський ліцей Рубіжанської міської ради».

З 2 по 15 липня поточного року рій взяв участь у ІІІ (Всеукраїнському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – «Джура 2018: Наддніпрянська Січ». 27 роїв джур з усіх куточків України з’їхалися на Київщину, щоб відзначити 10-тній ювілей гри. Відбувся етап у мальовничому місті на березі Дніпра поблизу м. Переяслав-Хмельницький Київської області.

Урочисте відкриття відбулося у м. Переяслав-Хмельницький. Привітати учасників ІІІ етапу приїхали заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей, віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Сергій Неділько, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Анатолій Грива, представники влади Київської обласної державної адміністрації та міста Переяслава-Хмельницького.

Програма заходу насичена, різноманітна: змагання, екскурсії, вишколи, майстер-класи, цікаві зустрічі тощо.

Рій «СОКОЛИ» взяв участь у десяти залікових змаганнях та конкурсах: «Впоряд», «Перетягування линви», «Туристсько-спортивна смуга перешкод», «Стрільба», «Рятівник», «Інтелектуальна гра-вікторина «Відун», «Пластун», «Бівак» (таборування), творчо-мистецький звіт «Ватра», «Добре діло», у змаганні поза конкурсом «Теренова гра». Джура Вадим Євтушенко посів І місце в особистому заліку під час змагань «Стрільба», вибивши 47 очок із 50 можливих. Рій показав кращий результат у настільній грі «100 років боротьби. Українська революція 1917-1921 років» і отримав у подарунок від співробітників Українського інституту національної пам′яті комплект гри.

Також джури Луганської області взяли участь у рейд-поході, відвідуванні музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини та Канівського музею Тараса Шевченка, вшанували пам’ять Великого Кобзаря у Каневі під час відвідування меморіалу Тарасові Шевченку, пройшли вишкіл щодо розбирання та збирання зброї, підготовки до виконання вправ стрільб з автомату АК-74, основ тактичної медицини, а також у Міжнародному міжвідомчому багатопрофільному центрі підготовки підрозділів Національної гвардії України: ознайомлення з екіпіруванням військовослужбовців, зразками стрілецької зброї та боєприпасів, командоутворення, практичне виконання стрільб з АК-74.

Луганчани разом з усіма учасниками ІІІ етапу «Джура-2018: Наддніпрянська Січ» взяли участь у ватрах на березі Дніпра, зустрічах-бесідах з воїнами АТО.

Урочисте закриття заходу відбулося 15 липня у м. Києві. Розпочалося воно урочистим колом на Хрещатику, потім учасники гри пройшли вулицями столиці до Верховної ради України де їх зустрічали Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Величкович, голова Міжфракційного депутатського об’єднання «За національно-патріотичне виховання» Ігор Артюшенко, заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей, народні депутати України, громадські активісти та жителі Києва. Урочисте нагородження переможців ІІІ етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») відбувалося у залі засідань Верховної ради України. Від імені спікера Андрія Парубія юних джур привітав Микола Величкович. Також з найкращими побажаннями виступила Лілія Гриневич.

Додому учасники рою «СОКОЛИ» повернулись стомлені але сповнені незабутніх вражень, із контактами нових друзів із усіх куточків нашої України.

Завершилася гра 2017-2018 року. Але невдовзі стартує новий навчальний рік і нова гра 2018-2019 року. Бажаємо усім нових перемог та цікавих вражень!

  Більше фото: https://www.facebook.com/osvitaloda