ІІІ Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «Прорив легкої промисловості України»



Протягом 14-16 березня 2018 року на базі ДНЗ «Регіональний центр професійної освіти швейного виробництва та сфери послуг Харківської області» відбувся ІІІ Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «Прорив легкої промисловості України». Це спільний проект Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України «Fashion Globus Ukraine» та Асоціації працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти швейного профілю та сфери послуг України, що здійснюється під патронатом Міністерства освіти і науки України. У заході взяли участь представники закладів професійної освіти з 22 областей України.

 На конкурсі, що мав на меті наблизити систему навчання швейним професіям до потреб роботодавців галузі легкої промисловості, були представлені креативні колекції одягу, виготовлені учнями закладів професійної (професійно-технічної) освіти з усієї України.

Луганщину представили Рубіжанське відділення Відокремленого підрозділу «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка» (номінація «Колекція для дитячих вокальних ансамблів») та Державний навчальний заклад «Сєвєродонецький професійний ліцей» (номінація «Урочисті образи для солістки та солісту оперного театру»). 

Майстер виробничого навчання Рубіжанського відділення Відокремленого підрозділу «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка» Сацюк І.І. зі своєю кращою ученицею Михайловою С. (учениця групи ПК-17) продемонстрували колекцію «Веснянки» та були нагородженні дипломом лауреата конкурсу «За весняний настрій». Відзначимо, що всі костюми колекції були виконані конкурсантами hand made з натуральних тканей.

Сценічний ансамбль жіночого та чоловічого одягу для солістів або ведучих концерту був виконаний у етностилі народного костюму Слобожанщини учнями випускної групи з професії «Кравець» Сєвєродонецького професійного ліцею під керівництвом викладачів та майстрів виробничого навчання закладу. У моделях зі щільного масивного атласу смарагдового кольору, оздобленого трикотажними квітковими елементами та вставками з мережива ручної роботи, були вдало  поєднані кольорова гама, крій, декор українського костюму та тенденції сучасної моди. За участь у конкурсі ДНЗ «Сєвєродонецький професійний ліцей» також одержав диплом лауреата.

Програма конкурсних днів виявилася дуже цікавою та насиченою. Окрім власне конкурсу, організаторами були проведені навчально-практичний семінар «Сучасні технології у сфері пошиття одягу», екскурсія на швейне підприємство ВО «Харків» та фінал-показ колекцій.

Луганчани залишилися дуже задоволені поїздкою та вкотре довели на всеукраїнському рівні, що в нашій області професії «Кравець», «Швачка», «Закрійник» користуються попитом як у молоді, так і є затребуваними на ринку праці.