ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН у 2020 році за новими правилами



Національним центром «Мала академія наук України»  11 березня 2020 року у м. Київ був проведений семінар практикуму «Інноваційні підходи в організації ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН» в рамках освітнього проекту «Впровадження інноваційних в системі МАН України» для керівників та методистів наукових відділень для того, щоб роз’яснити деталі участі школярів у ІІІ етапі за новими правилами й узгодити організаційні питання конкурсу. На семінар зібралися 60 делегатів з територіальних відділень МАН.

Від Луганської області в ньому взяли участь педагоги комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» Будрик Оксана Ігорівна, Буділова Юлія Афанасіївна, Крупіна Жанна Олександрівна.

Отже, Всеукраїнський конкурс-захист буде проведено в міжнародному форматі змагання: не науково-дослідницьких робіт, а дослідницьких проєктів.

Він передбачає уведення семи нових компонентів: електронної реєстрації учасника, декларації академічної доброчесності, перевірки тексту роботи на плагіат, написання анотації дослідження відповідно до правил, прийнятих у науковій спільноті, мотиваційного листа (особистого обґрунтування цінностей автора дослідження), постерного захисту, наукової конференції.

Журі оцінюватиме три складові дослідницького проєкту: ретельність виконання дослідницької роботи (письмового тексту дослідження, що відображає всі його етапи і виконується відповідно до чітких вимог), постерний захист (вміння конкурсанта презентувати науковий апарат дослідження у формі запитань-відповідей, його орієнтування в темі проєкту й галузі знань загалом) та презентацію найбільш суттєвих результатів дослідження на науковій конференції перед усіма учасниками секції.

Освітяни отримали пояснення щодо змін і відповіді на питання стосовно технічної частини подачі робіт.