І ВСЕУКРАЇНСЬКА КРАЄЗНАВЧО-ЕТНОЛОГІЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ «ЛИШ ТЕ В НАРОДІ БУДЕ ЖИТИ, ЩО СЕРЦЕ СЕРЦЮ ПЕРЕДАСТЬ…»



15-17 листопада 2019 року у м. Косів Івано-Франківської області відбулася І Всеукраїнська краєзнавчо-етнологічна конференція учнівської молоді «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть…». Організатори конференції – Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, Департамент освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді. Основна мета заходу – популяризація унікальних місцевих традицій та збереження культурної спадщини України.
Участь у конференції взяли юні краєзнавці з 14 областей України. Учасники презентували свої пошуково-дослідницькі роботи у п’яти тематичних секціях. Луганську область представляв Георгій Ліпартія, вихованець гуртка «Школа екскурсоводів» Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства з роботою «Народна лялька – спадкоємиця майбутнього» у секції «Український побут, народні ремесла, художні промисли». За підсумками роботи доповідь Георгія увійшла до п’ятірки кращих на секції, за що він був нагороджений грамотою Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді за особливу привабливість доповіді та активну участь у конференції, а його науковий керівник Вікторія Куценко була нагороджена подякою Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. 
Косівщина зустріла гостей дуже гостинно, співробітники Косівської філії Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді підготували дуже цікаву та насичену екскурсійну програму. У перший день учасники конференції відвідали Музей народного мистецтва Михайла Струтинського, Косівський музей декоративно-ужиткового мистецтва Гуцульщини та Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. На другий день конференції учасники мали змогу відвідати Косівський ринок у селі Смодна та придбати собі на згадку чудові вироби місцевих майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, а ввечері, після роботи секцій, була організована поїздка до с. Яворів, що відоме як столиця ліжникарства, де учасники дізнались як влаштована хата-ґражда, відвідали музей народного мистецтва Яворівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та майстер-класи від викладачів школи: з різьблення по дереву та виготовлення ліжника. А на прощання організатори зробили чудовий подарунок для учасників конференції – екскурсію до маєтку Святого Миколая в с.Пістинь Косівського району, під час якої учасники зазирнули до справжньої зимової казки та отримали безліч яскравих емоцій.
Дякуємо усім, хто брав участь у організації конференції за цікавий, насичений та змістовний захід та з нетерпінням чекаємо зустрічі наступного року!