І етап конкурсу-захисту завершено!




У грудні – січні 2018/2019 навчального року відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді в міських, районних філіях і в Обласній очно-заочній школі. Під час даного етапу було проведено рецензування робіт, конкурсні іспити з базових дисциплін, публічний захист науково – дослідницьких робіт.

Цього року у 12 наукових відділеннях свої наукові здобутки презентували 97 учнів навчальних закладів мм. Сєвєродонецька та Лисичанська, Біловодського, Попаснянського, Сватівського, Кремінського районів та 23 слухача Обласної очно-заочної школи Луганської МАН. Треба відзначити, що серед учасників конкурсу є школярі 8-их класів, які запропонували свої перші спроби досліджень у вигляді учнівських дослідницьких проектів. За підсумками І етапу 75 науково – дослідницьких робіт-переможців у всіх наукових відділеннях надійшли на другий (обласний) етап конкурсу.

Найбільшу кількість робіт представлено за науковими відділеннями хімії і біології, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, мовознавства, екології та аграрних наук. Останні роки спостерігається тенденція зменшення кількості робіт з технічних, комп’ютерних наук, математики, економіки.

Учасники заходу разом зі своїми науковими керівниками – вчителями шкіл та викладачами вищих навчальних закладів, запропонували на міських та районних етапах конкурсу роботи, які вирізняються широким спектром наукової тематики, їх практичною направленістю у вивченні історії, культури та природи нашої Малої Батьківщини – Луганщини.

Серед робіт виділяються дослідження, які вивчають питання, пов’язані з ситуацією у державі. Так на секцію «Правознавство» подано роботу на тему «Правове забезпечення трудових прав внутрішньо переміщених осіб в Україні», що демонструє зацікавленість школярів в аналізі ефективності забезпечення трудових прав, у секції «Історичне краєзнавство» дослідження на тему «Духовна скарбниця народу: від виставкової зали народної творчості та ремесел до галереї мистецтв», де  висвітлено культурні цінності та розвиток культури міста Сєвєродонецьк.

Актуальними на сьогоднішній день є і теми на секціях «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження» – «Вуличне освітлення за допомогою сонячних батарей», де проведено аналіз можливості використання енергії сонця для Луганської області та розроблено схеми проекту вуличного ліхтаря на сонячних батареях, «Безпека інформаційних та телекомунікаційних систем» – «Кіберзагрози для школяра та методи їх усунення» у роботі розглянуто основні види кіберзагроз, проаналізовано наскільки кожна із них несе загрозу саме для школяра, та наведено методи їх усунення. Теми зазначених напрямків вказують на те, що сучасна молодь не байдужа до раціонального використання природних ресурсів та безпеки у сучасному житті молоді. Багато цікавих тем представлено і в інших наукових напрямках.

Журі першого етапу конкурсу-захисту зазначили ряд позитивних змін щодо якісного захисту науково-дослідницьких робіт, оформлення електронних презентацій та розміщення в них актуальних даних щодо дослідження, достатній рівень підготовки учасників з базових дисциплін. Захист робіт відбувався в атмосфері здорової конкуренції, поваги та толерантності.

Вітаємо переможців та їх керівників і бажаємо успіхів на ІІ етапі конкурсу-захисту, який проходитиме 16 і 17 лютого 2019 року у м. Рубіжному!