І знову вдалий старт юних натуралістів Луганщини на Всеукраїнських GLOBE Іграх 2019



З 17 по 20 червня 2019 року в м. Києві на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України відбулись Всеукраїнські GLOBE ігри 2019, присвячені 20-річчю програми GLOBE в Україні.

Участь в цих іграх виборола команда «Невгамовні» гуртка «Основи екологічних знань» комунального закладу «Бараниківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Красноріченської селищної ради Кремінського району Луганської області. Шлях до цих Ігор був доволі складним: 4 місяці тривав GLOBE марафон, під час якого діти з усіх областей України виконували різні завдання. З 58 команд учасниць марафону було обрано 10 переможців. Саме їм випала честь брати участь в очному етапі GLOBE Ігор 2019.

На урочистому відкритті всеукраїнського заходу команди вітав директор Національного еколого-натуралістичного центру, національний координатор програми GLOBE, професор, доктор педагогічних наук Володимир Валентинович Вербицький. Разом з ним учасників вітали інші координатори програми та директор ТОВ «КТ-Енергія» Кирило Томляк. Він розповів про досить новий проект «Кліматичні краплі: мобільний додаток та шкільний екоконкурс», який стартував в Україні у 2019 році.

 Дуже цікаво і насичено для учасників заходу пройшов тренінг «Карусель тімбілдінга» разом з тренінговим клубом «Екіпаж-лідер». Під час тренінгу учні вчилися працювати однією командою, вчилися «слухати» і «чути» одне одного, а також довіряти членам своєї команди. Пізнавальною була еколого-патріотична гра «Паросток», де діти демонстрували свої знання з історії, географії, етнографії та екології рідного краю.  За ці декілька днів, під час екскурсій, команди відвідали безліч цікавих місць м. Києва та відвідали майстер-класи. Так, найбільш цікавими були: екскурсія до ботанічного саду імені академіка О. Фоміна, екскурсія до Меморіального музею О. Палладіна, перегляд вистави у Київському національному академічному театрі оперети, екскурсія експозиційними об’єктами Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. За ці дні діти не лише відпочивали, вони зустрічались з науковцями, які провели для них цікаві майстер-класи з визначення стану навколишнього середовища.

Але найцікавішою і хвилюючою була звісно самі GLOBE Ігри. Слід зазначити, що команда Луганської області була наймолодшою і вперше брала участь у цьому заході. А на дітей чекали зовсім не дитячі завдання.

І ось найбільша радість –  команда «Невгамовні» гуртка «Основи екологічних знань» КЗ «Бараниківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Красноріченської селищної ради Кремінського району Луганської області посіла ІІ місце на Всеукраїнських GLOBE Іграх 2019. Це справжній успіх старанних, наполегливих, цілеспрямованих, кмітливих вихованців цього гуртка, учнів 5 класу: Дєдової Олександри, Єськової Тетяни, Мізірного Михайла, Устьянцевої Олександри та Черкасової Діани.

Висловлюємо особливу подяку керівнику цієї команди – Петровій Світлані Василівні, яка зуміла підготувати таку успішну команду. Також щиро вдячні Департаменту освіти і науки Луганської ОДА, Луганському обласному центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, які у 2019 році надають можливість юним екологам-натуралістам засвідчити свої здобутки та рівень майстерності на всеукраїнському рівні, відтворюючи кращі традиції юних природоохоронців Луганщини. Також щира подяка керівництву школи, ТОВ «ФІДЛАЙФ», органам місцевого самоврядування за сприяння дітям із сільського малочисельного навчального закладу представляти Луганську область на всеукраїнському рівні.