І (ОБЛАСНИЙ) ТУР ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ ЕКСКУРСОВОДІВ МУЗЕЇВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ «КРАЙ, В ЯКОМУ Я ЖИВУ»



27 січня 2021 року Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства було проведено очний етап І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти у форматі онлайн.

Юні екскурсоводи представили журі оглядові екскурсії музеями своїх закладів освіти. Цікаво було дізнатись від юного екскурсовода Дар’ї Писаренко, учениці КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 5 Лисичанської міської ради Луганської області» (керівник – Галина Стуканєва) про історію Лисичанської загальноосвітньої школи № 5, побудовану на фундаменті маєтку генерала Насвітевича, який свого часу зробив великий внесок в розвиток Донбасу, вклавши значні кошти у будівництво залізниці Лисичанськ – Харків, щоб зв’язати промисловий Донбас з культурними центрами країни.

Євгенія Сухарєвська, учениця КЗ «Лисичанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 Лисичанської міської ради Луганської області» (керівник – Вікторія Сподіна), у своїй оглядовій екскурсії «Привілля. Історія рідного краю та міста» розкрила історію відкриття кам’яного вугілля в Лисичанську і Привіллі, історію перших шахт, розповіла про створення шкіл м. Привілля та розвиток освіти в регіоні, продемонструвала експонати давньої історії краю, речі, які колись належали першим шахтарям, та експонати часів Другої світової війни.

З оглядової екскурсії «Історія закладу освіти», яку представила Марія Глоба, учениця КЗ «Сватівський ліцей № 7» Сватівської міської ради Луганської області (керівник – Інна Канівець) дізнались історію розвитку Сватівської середньої школи №7 від єдиної класної кімнати в приміщенні середньої школи №2 до багатомірного освітнього простору для дітей.

Переможцем серед екскурсоводів музеїв історичного профілю (широкого змісту стала Олеся Богданович, учениця Біловодського ліцею № 1 Біловодської селищної ради Луганської області з оглядовою екскурсією «Сторінками шкільного життя» (керівник – Анна Максакова). Олеся познайомила присутніх з випускниками школи, серед яких є видатні вчені, поети, письменники, художники та спортсмени, окреслила різноманітні форми масової просвітницької діяльності музею.

Серед екскурсоводів музеїв військово-історичного профілю перемогла Вероніка Ковальова, учениця Старобільського ліцею № 1 Старобільської районної ради Луганської області з оглядовою екскурсією «Пройшла війна стежками долі» (керівник – Юлія Білоцерковець). Вероніка розповіла про життя Старобільська під час німецької окупації, про підпільний спротив окупації та героїчну боротьбу земляків на фронтах Другої світової війни.

Переможці обласного туру конкурсу матимуть змогу взяти участь у ІІ (Всеукраїнському) турі, що буде проходити в м. Миколаєві в березні 2021 року.

Вітаємо переможців конкурсу та бажаємо всім учасникам щоб їхні успіхи в майбутньому також були відображені в експозиції музею рідної школи.