Вже завтра понад 5 тисяч маленьких жителів області стануть першокласниками, – брифінг



Про підготовку до нового навчального року на пресбрифінгу 31 серпня розповів директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він повідомив, що в новому навчальному році працюватимуть 248 шкіл, з яких початкових – чотири, гімназій – 69, ліцеїв – 127, навчально-виховних комплексів – п’ять, ЗЗСО І-ІІ ступенів – 11.

До 285 перших класів шкіл області зараховано понад 5 тисяч учнів. Десятих класів буде відкрито у кількості 194. Освіту в них здобуватимуть 3 267 учнів.

За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» у 2021 році в Луганській області відновлюють 13 об’єктів освіти. Серед них 10 шкіл (загальна кошторисна вартість – 305 658,75 тис. гривень) і три дитячих садочки (79 924,86 тис. гривень).

Із цих шкіл шість є опорними, одна – філією, ще одна – перспективна опорна.

За інформацією спікера, визначеними закладами загальної середньої освіти системно впроваджується інклюзивна освіта як один з пріоритетів розвитку сучасної освіти в Україні. Так в десяти школах створено 21 інклюзивний клас, де навчаються 39 учнів з особливими освітніми потребами, працює 21 асистент вчителя.

Втім, Юрій Стецюк зауважив, що аналіз чисельного та якісного складу педагогічних працівників області демонструє нестачу висококваліфікованих педагогічних кадрів у закладах загальної середньої освіти. Особливо актуальною ця проблема є для закладів шкіл сільської місцевості.

Крім того, в проєктно-кошторисній документації реконструкції існуючих будівель і приміщень усіх запланованих об’єктів передбачені відповідні заходи забезпечення безбар’єрності для осіб з інвалідністю.

Відносно реформування системи шкільного харчування зазначено, що згідно із затвердженим Регіональним планом на 2021-2023 роки ця модернізація триває.

Систему управління якістю НАССР впроваджено в 150 закладах загальної середньої освіти та в 102 закладах дошкільної освіти.

В інших процедура приведення стану харчоблоків відповідно до вимог харчового законодавства триває: закуповується посуд, електричні побутові прилади, кухонне приладдя та обладнання.

Юрій Стецюк додав, що у 2021 році Департамент освіти і науки облдержадміністрації провів тендерну закупівлю чотирьох шкільних автобусів для закладів освіти Старобільської, Новопсковської, Біловодської, Шульгинської територіальних громад.

Також область отримала 13140,4 тис. гривень на придбання ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій для організації дистанційного навчання. Потреба у ноутбуках загалом складає 1011 одиниць, наразі планується придбати 747 ноутбуків для 127 шкіл.