Регіональна рада професійної освіти



19 березня 2019 року в Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик відбулося дев’яте планове засідання Регіональної ради професійної освіти. 

Основним питанням порядку денного було погодження прогнозних показників регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та закладах професійної (професійно-технічної) освіти Луганської області у 2019-2021 роках.

Директор Департаменту Юрій Стецюк у своїй доповіді наголосив на тому, що прогнозні показники складаються з урахуванням пропозицій, визначених у програмах економічного та соціального розвитку регіону, розвитку регіонального ринку праці, демографічної ситуації, результатів статистичних спостережень, аналітичної інформації місцевих органів праці та зайнятості населення про попит та пропонування професій і кваліфікацій, а також їх пріоритетності. Проте досі відсутні чіткі механізми визначення реального попиту на ринку праці області у кваліфікованих робітничих кадрах, що об’єктивно ускладнює формування регіонального замовлення на їх підготовку в закладах професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Ольга Лішик зазначила, що в умовах економічних змін заклади освіти мають бути переорієнтовані на підготовку молоді за тими професіями, фахівців з яких бракує підприємствам нашого регіону. Цьому, на її думку, сприятиме як взаємодія різних структур облдержадміністрації зі службами зайнятості та безпосередньо роботодавцями, так і активні дії керівників закладів щодо отримання ліцензій для відкриття нових професій.

Радою було одноголосно погоджено прогнозні показники регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та закладах професійної (професійно-технічної) освіти Луганської області у 2019-2021 роках у таких обсягах:

2019 рік

2020 рік

2021 рік

молодший спеціаліст

952

976

976

кваліфікований робітник

2020

2045

2085

За результатами прийнятих Радою рішень відділом професійної освіти та науки Департаменту буде підготовлено відповідний проект розпорядження голови облдержадміністрації про затвердження прогнозних показників регіонального замовлення та доведено його зміст до відома керівників закладів освіти області.