Серпнева онлайн-конференція педагогічних працівників Луганської області «Навчання в умовах війни: забезпечення права молодого покоління на освіту в 2024/2025 навчальному році»



21 серпня 2024 року у онлайн/офлайн форматі відбулася щорічна регіональна серпнева конференція працівників освіти Луганщини «Навчання в умовах війни: забезпечення права молодого покоління на освіту в 2024/2025 навчальному році».

Почесними гостями заходу стали голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор, заступник голови Катерина Безгинська, директор Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАГІП України Тамара Сорочан, голова вченої ради Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» Віталій Курило, директор Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти Володимир Власов, виконавчий директор Благодійної організації «Благодійний фонд «Освітня фундація МРІЙДІЙ» Артур Пройдаков,  директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал, голова Луганської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Сергій Севрюк.

 У заході також взяли участь  начальники військових адміністрацій територіальних громад, керівники органів управління освітою та закладів освіти області Усього до конференції у форматі онлайн долучилися понад 260 осіб.

Вітаючи учасників конференції, Артем Лисогор подякував освітянам за щоденну сумлінну працю та вірність своєму обов’язку, відзначивши високі результати випускників шкіл області у національному мультипредметному тестуванні, інтелектуальних та творчих конкурсах та олімпіадах. Найбільшим успіхом, за словами очільника облдержадміністрації, є збереження мережі закладів освіти та можливість забезпечити освітній процес в дистанційному форматі, що дозволяє не лише навчати дітей Луганщини, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або за кордоном, а й допомагає дітям та їх родинам не втрачати зв’язок з Україною, зберегти їх громадянську та національну ідентичність. Він також зауважив, що саме Луганська область першою забезпечила 100% потребуючих учасників освітнього процесу гаджетами для дистанційного навчання.

В. о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Поскрякова у своїй доповіді «Освіта Луганщини в умовах воєнного стану: від незламності до розвитку» зазначила, що за 2,5 роки повномасштабної агресії росії проти України попри окупацію території області система освіти Луганщини продовжує функціонувати, виконуючи поставлені державою завдання з реалізації прав громадян на якісну й доступну освіту, надання соціально-психологічної підтримки учасникам освітнього процесу, забезпечення повноцінної інтеграції в український освітній простір здобувачів, які через війну опинилися за кордоном чи на тимчасово окупованих територіях. Вона закликала освітніх управлінців ужити вичерпних заходів щодо забезпечення організації стабільної роботи переміщених закладів освіти Луганщини, провести аналітичне вивчення запропонованих МОН документів на предмет можливих ризиків зниження рівня якості освіти, негативних соціальних факторів для системи освіти області та продовжувати консолідувати зусилля щодо формування у дітей та молоді національної свідомості, почуття патріотизму на засадах духовності та моральності, популяризації духовно-культурної спадщини українського народу, підготовки їх до захисту свободи та державних інтересів України.

Учасники конференції обговорили питання збереження наукового потенціалу, підготовки конкурентоспроможних педагогічних кадрів, результати НМТ та сертифікації педагогічних працівників 2024 року, стратегічні напрями розвитку професійної освіти Луганщини, роль позашкільної освіти у посиленні життєстійкості дітей та їх родин, захист прав освітян в умовах воєнного стану.