«Людей єднають високості душ і почуттів…»



1Третій день листопада видався для наших гостей – вчителів із Тернопільської та Львівської областей – насиченим і багатим на події. І це зовсім не випадково, адже навчально-виховний процес у закладі, щільна співпраця Оборотнівського НВК з усіма зацікавленими мешканцями і закладами свого села задля досягнення високого результату – відомі на теренах Сватівщини. Покоління педагогів, що працювали і нині працюють в Оборотнівці, виплекані з думкою про те, що сільська дитина – центр всіх їхніх думок, творчих зусиль і намагань. І ось колеги із Західної України – на порозі школи, яка, до речі, за останній час кардинально змінила свій зовнішній і внутрішній вигляд. Директор закладу Семененко Н.О., голова сільради Кметик А.І. та юні українці в національних костюмах щиро вітають гостей хлібом-сіллю на гаптованому рушнику.  Коротка екскурсія школою, зустріч з вчителями, дітьми і далі – яскрава, стисла презентація навчального закладу, значну частку якої склала оповідка про те, як заклад йшов до реорганізації в навчально-виховний комплекс, адже це – вимога часу. Саме життя підказало цей єдино можливий шлях існування школи в сільських реаліях сучасності.

6Своїми роздумами в площині життєдіяльності сільського освітнього закладу поділилися наші колеги, для яких названа тема теж є достатньо актуальною. Потім гостей запросили  до сільського будинку культури, де силами місцевих аматорів демонструється яскраве дійство під назвою «Обряд сільського весілля». Перед присутніми розгортаються крок за кроком традиційні національні особливості обряду, його народні, кореневі витоки. Вся дія супроводжується колоритними піснями, танцями, захоплюючи присутніх у веселковий вир талантів, українського гумору, чистих почуттів, високого емоційного забарвлення. Школярі теж, в свою чергу, підготували музичні подарунки. Гості дякували і сільських митців, і школярів за чудово проведений час, за те першоджерельне почуття патріотизму, високий рівень емоційного наповнення, яким були насотовані всі виступи.

5Наступна подія – відвідини нового приміщення школи – колишнього дитячого садка «Берізка», де господарюють учні початкових класів та вихованці дошкільного підрозділу навчально-виховного комплексу. Спілкування з малечею – це завше неповторні, емоційні, безпосередні моменти шкільного буття. Наші гості відразу поринають у калейдоскоп їхніх почуттів, цікавих захоплень і здається, що дітлахи – і молодші школярики, і дошкільнята – відразу приймають гостей. як своїх, у розмаїтий дитячий світ. Українські вишиванки, влучна і дотепна мова, безпосередність у спілкуванні – все сприяє встановленню емоційних контактів, і, як в інших закладах освіти району, зближає гостей і господарів, доповнює зустріч неповторними барвами душевного єднання. Чотири години промайнули як коротка миттєвість… Зустріч закінчується… Але не можуть закінчитися добрі відносини, теплота і  щирість,  бо відроджені духовні  склепіння лише міцніше сполучають високості сердець українців  Сходу і Заходу нашої Держави.