Регіональна конференція учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде»



Стояла вона осліпла від горя,

обдерта, сива, напівблаженна,

мукою підпирала небо, мати – Україна

на велетенському хресті розіп’ята.

Кожен народ має свої традиції, історію, пам’ять. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор 1932-1933 років, який призвів до небачених безневинних жертв.

27 квітня 2023 року у форматі онлайн відбулась регіональна  конференція в рамках Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде», присвячена 90-й річниці Голодомору в Україні 1932-1933 років. У заході взяли участь 38 учнів та педагогів з територіальних громад Луганської області: Лисичанської, Рубіжанської, Гірської, Новоайдарської, Старобільської та здобувачі освіти Державного професійно-технічного навчального закладу «Привільський професійний ліцей».

У роботі конференції взяла участь експертна група у складі Вікторії Рудої, заступника директора з методичної роботи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», кандидата історичних наук, доцента, Олександра Вдовіна, директора Нижньодуванського ліцею Нижньодуванської селищної ради Сватівського району Луганської області, вчителя історії, Тетяни Сідєльнікової, директора Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

В рамках Всеукраїнської краєзнавчої акції учасники провели певну пошуково-дослідницьку роботу з вивчення подій і фактів, політичних, економічних та соціальних чинників, що призвели до Голодомору в Україні 1932-1933 роках.

Під час регіональної конференції «Україна пам’ятає і Світ не забуде» доповідачі ознайомили присутніх з результатами краєзнавчих надбань за темами: «Голодомор. Передумови виникнення», «Торгсин – спосіб втечі від голоду чи відстрочка смерті», «Висвітлення теми Голодомору 1932-33-х рр.  українських та закордонних публікаціях та ЗМІ» тощо.

Цікавими виявились пошукові роботи, присвячені подіям Голодомору в 1932-1933 роках на Луганщині: «Забути не маємо права: Село Оріхове Луганської області в пітьмі Голодомору», «Голодомор 1932-1933 років: Старобільщина пам’ятає», «Моя родина в роки Голодомору».

Вікторія Руда, Олександр Вдовін підвели підсумки конференції, подякували за проведену роботу юним дослідникам та педагогам, надали поради та рекомендації щодо проведення пошукової роботи у подальшому.

Кращі доповідачі регіональної конференції, присвяченої 90-м роковинам Голодомору в Україні в 1932-1933 роках, наприкінці травня 2023 року будуть мати можливість представляти Луганську область на Всеукраїнській краєзнавчій конференції учнівської молоді «Україна пам’ятає і Світ не забуде».

Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого.

«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього», адже наше минуле, історія нашого народу — це невичерпна криниця духу, мудрості, перемог і страждань.

Україна пам’ятає!  І Світ не забуде!