Схвалено перспективну мережу закладів освіти Луганської області, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти



Реформа профільної старшої школи в Україні передбачає індивідуалізацію освіти. Вона стартує в 2027 році і передбачає перехід на 12-річну систему освіти. Реформа передбачає створення академічних і професійних ліцеїв, оновлення змісту освіти та формування мережі закладів загальної середньої та професійної освіти.

19 червня 2024 року в онлайн форматі відбулося засідання робочої групи при Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації з реалізації пілотного проєкту щодо формування актуальної мережі академічних ліцеїв, закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Луганської області.

Закон «Про повну загальну середню освіту» передбачає, що до 1 вересня 2024 року в Україні має бути сформована мережа закладів старшої профільної освіти академічного або професійного спрямування, яка має запрацювати вже у вересні 2027 року. Це важливий крок для підготовки учнів до профільного навчання та розвитку нової культури школи. Ініціатива вимагає уваги до демографічних змін, особливостей регіонів та результатів навчання, а також врахування інфраструктури та безпекової ситуації.

На засіданні було розглянуто нормативно-правову базу та загальні підходи до формування мережі ліцеїв з урахуванням вимог до ліцеїв щодо безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи та необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством, з метою гарантування і забезпечення права кожного учня на вибір відповідного профілю навчання.

В.о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна  Поскрякова представила сформовану з урахуванням пропозицій військових адміністрацій територіальних громад та райдержадміністрацій перспективну мережу академічних ліцеїв Луганської області у 2027 році. Було зазначено, що ця мережа підлягатиме коригуванню після деокупації відповідно до стану будівель та матеріально-технічної бази закладів освіти, а також демографічної ситуації в регіоні.

Також було обговорено перспективи та особливості формування мережі професійних ліцеїв області.

Під час обговорення члени робочої групи зазначали, що планування мережі закладів освіти слід здійснювати з урахуванням особливостей відновлення освіти після деокупації області, в тому числі територій, окупованих з 2014 року. Завдання- забезпечити доступ до якісної української освіти усім дітям звільненої Луганщини.

Робочою групою було схвалено пропозиції Департаменту освіти і науки облдержадміністрації щодо мережі закладів старшої профільної освіти академічного або професійного спрямування.