Щоденник проекту «Змінимо країну разом!»



День шостий, 29 квітня 2017 року

Подорож історичними памятками

Закінчилася перша половина проекту, яка стала скринькою педагогічної скарбниці для освітян Слобожанщини та Галичини. Друга половина проекту передбачає знайомство з історичною та культурною спадщиною Львівщини. Саме цей день був присвячений ознайомленню з історичними пам’ятками міста Лева.

Першою була екскурсія до умовної «візитки» старовинного міста Лева – Високого замку. Романтичний парк, овіяний таємничими легендами та нестримною атмосферою свободи, з висоти понад 400 метрів розкриває всю красу та велич міста. Свою назву парк дістав не даремно. Ще у XІІI столітті Данило Галицький, розгледівши вигідну у військовому відношенні гору, наказав збудувати там фортецю і переніс до неї свою резиденцію. З того часу цю круту гору, оповиту лісами, стали називати Замковою (Княжою) горою. Проте будівля була не зручна для постійного житла, оскільки постійно обдувалася холодними вітрами, що особливо було відчутно взимку. Тому Данило Галицький наказує збудувати новий замок – Низький. Високий замок же слугував оборонним пунктом та скарбницею, де зберігалися золоті хрести, корони та позолочений трон.

Друге знайомство було з історичною пам’яткою – Собором Святого Юра. На вершині Святоюрської гори, над містом здіймається величний Собор Святого Юра, побудований за проектом австрійського архітектора Меретина, а вінчає його скульптура Івана Пінзеля. Сьогодні цей собор вражає своїм незвичайним виглядом, зокрема архітектурним комплексом. Перед глядачем він відкривається не відразу, а поступово. Спочатку ви минаєте вхідну браму, прикрашену динамічними статуями, що символізують Віру, Надію, Грецьку церкву та Римську.

Наступним було знайомство з найстарішим цвинтаром Європи у Львові, який може похвалитися не тільки своїми розмірами – 40 гектарів, а й кількістю експонатів. 24 каплиці, 2000 гробівців (або склепів), 500 скульптур. Він відомий із 1786 року, відколи австрійська влада заборонила ховати людей на старих кладовищах, що розміщувалися тоді біля храмів. Район Личаків був тоді за 5 кілометрів від міста, і ховали на цвинтарі людей заможних і відомих: горілчаних магнатів, мерів Львова, архієпископів. Не можна не помітити могилу Івана Франка – він у вигляді Каменяра, що лупає скалу. Письменник написав 6 тисяч творів, перекладав із 14 мов. Тут упокоїлися журналіст Георгій Ґонґадзе, вокаліст «Братів Гадюкіних» Сергій Кузьмінський, похований активіст Євромайдану Юрій Вербицький, лежить генерал-майор Сергій Кульчицький, який загинув у Слов’янську.

Екскурсія закінчилася вуличками старого міста. Отримали велике задоволення від відвідування Львівської копальні кави, майстерні шоколаду, мармеладу, карамелі. Побували в музеї-аптеці, спускалися в підземелля театру опери. Повертаючись на відпочинок, втомлені та захоплені, члени делегації думали про те, що, Львів – це місто самодостатнє у своїй заворожуючій чарівності. Можна просто ходити годинами по його вулицям, роздивлятися деталі архітектури, вдихати аромати кави та випічки, розчинитися й загубитися у неповторній атмосфері цього міста.