ОБЛАСНИЙ ОНЛАЙН-СЕМІНАР ДЛЯ КЕРІВНИКІВ МУЗЕЇВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ



16 грудня 2020 року Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму і краєзнавства було проведено обласний онлайн-семінар для керівників музеїв та відповідальних осіб за музейну роботу в закладах освіти «Теоретичні та практичні засади музейної діяльності в закладах освіти». Захід було проведено в онлайн-режимі з використанням платформи для відеоконференцій Zoom.

Участь у семінарі взяли понад 40 працівників закладів освіти з мм. Сєвєродонецька та Лисичанська, Новоайдарського, Сватівського, Троїцького, Старобільського, Новопсковського, Попаснянського, Міловського районів, Біловодської, Білокуракинської, Кремінської, Марківської, Новопсковської та Троїцької ОТГ.

Учасників семінару привітала Наталія Жукова, головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації.

Тетяна Сідєльнікова, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, у своєму виступі наголосила на необхідності інтеграції музею в освітній процес, підкреслила важливість роботи музеїв закладів освіти області як центрів виховної та краєзнавчо-пошукової роботи та висловила сподівання на те, що наступний такий семінар відбудеться вже на базі одного з музеїв.

Вікторія Куценко, завідувач відділом методичним Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, дала рекомендації щодо оформлення обов’язкової документації музею, а також окреслила основні поняття та методи побудови музейної експозиції.

Ольга Головко, завідувач музею ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ», ознайомила учасників семінару з музеєм історії підприємства та деякими тонкощами оформлення експозиції і музейної документації.

Тетяна Сергєєва, методист Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, дала учасникам семінару рекомендації з підготовки учнів до І (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу» в 2021 році.

Також, під час семінару керівники музеїв закладів освіти Луганської області мали нагоду ознайомитись з досвідом роботи колег. Доповідачі представили експозиції та форми роботи музеїв різних профілів.

Анна Максакова, керівник музею історії Біловодського ліцею, вчитель історії Біловодського ліцею №1, розповіла про створення музею історії школи та присвоєння музею звання «Зразковий музей», ознайомила учасників семінару з побудовою експозиції згідно тематико-експозиційного плану та основними формами навчально-виховної роботи.

Юлія Білоцерковець, керівник військово-історичного музею Старобільської гімназії, презентувала свій досвід використання інформаційно-комунікативних технологій у музейній роботі та використання різноманітних інтерактивних ресурсів які допомагають зробити музей дійсно сучасним освітнім центром.

Олена Матросова, вчитель української мови та літератури Лисичанської ЗОШ І-ІІІ ст. № 26, керівник літературного музею імені Володимира Сосюри, представила експозиції єдиного в області літературного музею, досвід роботи на базі музею літературного клубу «Білі акації» та різноманітні форми музейно-педагогічної діяльності.

Під час семінару учасники були поінформовані, що на сайті Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства розміщені для використання в роботі методичні матеріали та рекомендації з організації роботи музею закладу освіти.

Підсумовуючи семінар учасники дійшли висновку, що музеї закладів освіти Луганської області живі, сучасні і слугують базою для пошукової краєзнавчої роботи та національно-патріотичного виховання учнівської молоді.