Відбувся щорічний обласний конкурс творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина» серед дітей та молоді Луганської області у 2024 році



Протягом травня місяця відбувся щорічний обласний конкурс творчих робіт «Мій рідний край – Луганщина», який присвячений 86 річниці утворення Луганської області. Організаторами заходу виступили Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Конкурс пройшов в дистанційному форматі у два етапи:

  • до 10 травня 2024 року відбувся І етап у територіальних громадах Луганської області;
  • з 16 травня по 01 червня 2024 року відбувся ІІ обласний етап.

Учасниками Конкурсу стали учні 5-11 класів закладів загальної середньої освіти, вихованці закладів позашкільної освіти, здобувачі освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти Луганської області.

У змаганнях взяли участь 29 конкурсних робіт (60 учасників) з 17 територіальних громад Луганської області: Біловодської, Білокуракинської, Білолуцької, Гірської, Красноріченської, Кремінської, Комишуваської, Лисичанської, Міловської, Нижньодуванської, Попаснянської, Рубіжанської, Сєвєродонецької, Сватівської, Старобільської, Чмирівської, Шульгинської  територіальних громад та Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

У поточному році Конкурс проводився за номінацією «Я починаюсь з отчої землі», присвяченою вивченню пам’яток і пам’ятників Луганської області.

На розгляд журі були представлені різноманітні творчі роботи юних дослідників рідного краю з описами пам’ятників історії, археології, архітектурних споруд, що представляють історичну, культурну, художню цінність; унікальних природних, геологічних, гідрологічних та інших об’єктів.

Конкурсанти описали пам’ятки та пам’ятники Луганської області, які матеріалізовані самою природою (заповідні урочища – «Дубовий гай», «Білоусова садка», «Сіточне», «Вільшаник», гідрологічна пам’ятка «Климівське джерело», ботанічний заказник «Серебрянський», гідрологічний заказник «Кремінські каптажі» тощо), залишені нашими предками для археологічних досліджень (кургани – Чупринина могила, Гостра могила, Солона могила та інші, половецькі кам’яні баби, Печерний скитський монастир тощо), збудовані культові архітектурні споруди (Свято-Миколаївський храм у м. Попасна, Церква св. Петра і Павла в селі Павлівка Сватівського району Луганської області тощо), встановлені меморіали і пам’ятники (Привільнянський плацдарм, Гайдамацька могила, пам’ятник Князю Ігорю біля Станиці Луганської, Пам’ятний знак «Проліски» в місті Попасна як пам’ять про 230 дітей, яких у квітні 1943 року фашисти погнали для розмінування Рубащанського лісу) тощо.

Унікальною є пам’ятка архітектури Луганщини «Японський» манеж – витончений архітектурний шедевр, зведений у 1897 році, який протягом століть вражає своєю величчю та вишуканістю, слугуючи не лише тренувальним майданчиком, а й символом багатої історії українського конярства.

Цікавий об’єкт природо-охоронного значення – Нижньодуванське ботанічне урочище, створене рішенням Луганської обласної ради народних депутатів від 17 березня 1994 р. № 15/11 для збереження видового складу унікальної рослинності в межах селища Нижня Дуванка.

Багата Луганщина й на геологічні пам’ятки, серед яких «Осинівські піщаники», пам’ятка, яка однією із перших в Луганській області (у 1969 році) отримала статус «геологічна пам’ятка місцевого значення», де виявлено багатий комплекс молюсків середньопалеогенового віку – близько 45 млн. років тому.

Не дивлячись на те, що сьогодні на пам’ятки нашої області має нищівний вплив російська агресія, конкурсні роботи доводять, що Луганщина різноманітна та багата на історичні і культурні події, на археологічні та архітектурні пам’ятки, на унікальні природні об’єкти.

Дякуємо учасникам за плідну роботу та бажаємо юним краєзнавцям нових цікавих досліджень нашої області та високих досягнень у навчанні!

Луганщина – це Україна!