Обласний семінар «Креативні практики у роботі з обдарованими учнями в умовах сучасного освітнього середовища»



Згідно з планом роботи Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» 12 червня 2024 року відбувся обласний семінар «Soft Skills як сучасний інструмент розвитку обдарованої молоді».

Обласний семінар відбувся в онлайн форматі та об’єднав 30 педагогічних працівників Луганщини (Сєвєродонецьк, Рубіжне. Попасна, Гірське, Золоте, Лисичанськ, Марківка. Старобільськ) з різних куточків України.

Учасників семінару привітали: Тетяна Поскрякова, в.о. обов’язки директора Департаменту освіти і науки Луганської області та директор КЗ «ЛОМАНУМ» Олена Бардаш.

Учасники семінару мали нагоду детально ознайомитися з можливостями використання музею науки «НЦ Мала академія наук України» в умовах онлайн навчання. Завідувачка відділу розвитку центрів науки НЦ «МАНУ» Марія Дуброва розповіла, що музей науки МАН – це перший державний музей, де заборонено НЕ торкатися експонатів. Відвідувачі опиняються в просторі, де в зрозумілій і доступній формі продемонстровані найважливіші наукові здобутки людства, їхні закони та взаємодія, тут можна покататися на велосипеді з квадратними колесами, побачити двометрову голограму та багатокілограмовий кристал, дізнатися, як побудований організм людини та потримати в руках модель головного мозку й органів людини. Окрім цього, на відвідувачів чекає безліч відкриттів і вражень: побачити власний голос і випробувати свою креативність, потрапити всередину гігантської мушлі та в дзеркальний тунель із оптичною ілюзією. Дізнатися, як змішуються кольори та створюється голограма. Найбільший інтерактивний експонат Музею науки – це скляна стеля, яка змінює колір. Окремо, для вчителів розроблена програма «Мені комфортно в музеї», яка розрахована на вчителів різних предметів і, навіть, філологу варто нею скористуватися.

Власним досвідом розвитку м’яких навичок своїх вихованців ділилися і керівники секцій Обласної очно-заочної школи КЗ «ЛОМАНУМ»: Олександр Набока, керівник секцій «Історія України» і «Всесвітня історія» довів важливість розвитку критичного мислення під час опанування історичних подій та явищ в умовах сьогодення; Оксана Будрик, керівниця секцій «Статистика» та «Фінанси, банківська справа та страхування» поділилася власним шляхом опанування методиками та інструментами розвитку soft skills завдяки відвідуванню навчальних спецкурсів та вебінарів від НЦ «МАНУ»; Тамара Уманська, керівниця секцій «Українська література» та «Кримськотатарська гуманітаристика» представила власний «рецепт» креативних практик розвитку м’яких навичок своїх вихованців.

Про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2024 році доповіла завідувачка відділу організаційно-масового КЗ «ЛОМАНУМ» Юлія Буділова.

Дякуємо виступаючим за корисний досвід в науково-дослідницькій діяльності та запрошуємо територіальні громади до співпраці щодо всебічного розвитку молоді Луганщини.