ЛІТО В МАЛЬОВНИЧИХ КАРПАТАХ



З 4 по 18 липня 2015 р. «Фонд «Відкрита політика» в мальовничому селі Космач Івано-Франківської  області в рамках родинного фестивалю «Як намалювати птаха…» проводив Міжнародну зелену школу, яка мала за мету поглибити знання учнів з фізики, астрономії, біології, екології та палеонтології, історії та краєзнавства, психології.

Від Луганської області була відправлена команда у складі 4 юних науковців (Нагорна Анастасія та Бучакчійський Володимир від м. Сєвєродонецька, Нестеренко Ірина від Біловодського району, Платонов Владислав від м. Рубіжного) на чолі з керівником секції «Екологія» Обласної очно-заочної школи Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді, кандидатом біологічних наук Рубан Еліною Володимирівною.

Не вистачить пальців на руках щоб перерахувати все те, чим займалася наша делегація у с. Космач. Викладачі Національного університету ім. Тараса Шевченка та вчені з інститутів НАН України поглиблювали знання учасників зеленої школи своїми заняттями у зелених лабораторіях : це насапмеред цікаві лекції «Екосерфінг», «Фізика та музика», «Птахи»,  «Небезпечні тварюки Карпат», «Різноманіття органів слуху та зору». Наша команда взяла участь у історичному квесті з історії УПА, спробувала себе у практичному занятті з фізики «Будуємо зв’язані маятники», занятті з тактичної медицини, палеонтологічній експедиції, майстер-класі з фурашико (побутової екології), поглибила свої знання на занятті з оптики «Мікроскоп». Проявила активність у зборі сміття під час екологічного десанту з очищення вод річки та підготувала проект до науково-практичної конференції «Від екології душі до екології Всесвіту». Протягом двох неділь учасники зеленої школи мали можливість відвідувати майстер-класи з гончарства, соломоплетіння, писанкарства, виготовлення сирних коників, народні ігри та забави, кінолекторії. Вони отримали унікальну можливість побувати на полонині та ознайомитись з процесом виготовлення традиційних гуцульских сирів – вурдою та буцом, а також спробувати гуцульскі народні страви. Стали свідками та учасниками народного гуляння із різноманітними гуцульськими танками «Яблунівка», «Байбак», «Аркан» та спусканням вінків за плином гірської річкової течії з нагоди свята Івана Купала та храмового свята Петра і Павла. Набули знань з астрономічного спостереження так званих плям на Сонці (магнітних петлиць) та зірки Вега в сузір’ї Лебедя. Відвідали музеї повстанської боротьби  та прикладного мистецтва в м. Косів.

А особливою родзинкою цьогорічної Зеленої школи та фестивалю стали перегляди фільмів “Поводир” та “Мамай” спільно з акторами – Іриною Саніною та Тарасом Компаніченком. Неповторна атмосфера творчих зустрічей, довгі цікаві обговорення, що тривали і пізно вночі, історії як знімалися фільми, кумедні і сумні… А ще просто щире і відкрите спілкування…

Наші хлопці та дівчата гідно проявили себе в усіх заходах Міжнародної зеленої школи, особливо вразили присутніх своєю презентацією про наш рідний край – Луганщину.