Всеукраїнський літературний конкурс, присвячений ювілею Ліни Костенко



origin_9d834fpl01jЗ 28 по 30 вересня 2015 року у Києві пройшов фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», організаторами якого були Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України і Національний центр «Мала академія наук України».

Цього року змагання було присвячене 85-річчю від дня народження Ліни Костенко і проводилося з метою вшанування творчої спадщини поетеси, формування вмінь і навичок літературної і дослідницької діяльності, підтримки талановитої молоді і творчої праці педагогів. Луганську область була представлена чотирма переможцями І етапу конкурсу з Старобільського, Сватівського, Кремінського районів та м. Лисичанська. Керівник команди – заступник директора комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді» Панченко О.Г.

origin_2v9gyvb153xВідкриття конкурсу відбувалося в Національній кіностудії імені О. Довженка, де розташований Центр науки і мистецтв «DIYA» НЦ «МАНУ». Цей арт-майданчик поступово стає одним з осередків культурно-мистецького й освітянського середовища столиці. І цього разу конкурсанти мали можливість ознайомитися з музично-поетичною виставою «Інкрустації» – талановитою інтерпретацією творів Ліни Костенко у виконанні народної артистки України Лідії Вовкун і з музичним супроводом вокального дуету заслужених артисток України Лесі і Галини Тельнюк.

Наступного дня на базі Всеукраїнського профільного табору «Юннат» відбувався захист дослідницьких і творчих робіт за номінаціями конкурсу. Для керівників учнівських делегацій, тим часом, було проведено оглядову екскурсію «Історична Пріорка». В останній день конкурсу його учасники разом зі своїми наставниками завітали до Національного музею Тараса Шевченка, де знайомилися з художньою і літературною творчістю Кобзаря. Тут з обдарованою молоддю поспілкувалися український письменник і літературознавець Дмитро Стус та голови журі конкурсу Олеся Мудрак-Ковалів.

SAM_1169 Всі учасники команди від Луганської області посіли призові місця. В номінації «Літературна творчість»:
  • І місце – Марія Клименко (Вишневська ЗОШ І-ІІІ ступенів, 11 клас);
  • ІІ місце – Дзюба Ростислав (Сватівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, 10 клас);
В номінації «Дослідницька робота»:
  • ІІІ місце – Кучеренко Альона (Бараниківська ЗОШ І-ІІ ступенів, 11 клас);
  • ІІІ місце – Довгопол Юлія (Лисичанська багатопрофільна гімназія, 10 клас).

Призерка Марія Клименко вдячна організаторам конкурсу, що став дуже важливим кроком для неї як одинадцятикласниці. Марія стояла перед важливим вибором професії – література або юриспруденція, від чого, за словами дівчини, буде залежати її життя і особисте щастя.

– Я презентувала журі власну збірку поезії з назвою «Під небом українським»… Особисто для себе я визначила: література – це моя стихія. Може, це і не така прибуткова справа, може, доведеться проливати піт, кров, але це моє і я цим буду займатися.

Завершився святковий для молоді день музичним спілкуванням з кобзарем Тарасом Компаніченком. Лідер гурту «Хорея Козацька» розповідав про різні історичні епохи – героїчні, трагічні і славетні події в житті українського народу – і підкріплював свою оповідь яскравим виконанням кожної пісні, думи, балади. Долинути серцем, розумом і душею до тих часів, пізнати і прийняти подвиги національних героїв і справжніх особистостей, доторкнутися до істини завдяки майстерності кобзаря та набутим знанням під час конкурсних змагань – саме це змогли відчути учасники конкурсу перед поїздкою додому.