Всеукраїнський  Молодіжно-підлітковий фестиваль шістдесятників та дисидентського руху



З 15 по 18 травня 2017 року Міжнародний центр дитячої наукової творчості «MANLAB.CAMP» у Пущі-Водиці гостинно приймав учнів, які приїхали з усієї країни для участі у Всеукраїнському Молодіжно-підлітковому фестивалі шістдесятників та дисидентського руху. Взяли участь у заході й талановита молодь Луганщини: учениці 8 класу середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 м. Сєвєродонецька Пасічник Юлія та Погорєлова Анна, а також учениця 9 класу комунального закладу «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8 Лисичанської міської ради Луганської області» Керносенко Ольга.

До участі у фестивалі було обрано 38 найкращих учнів 6–10-х класів із 90 поданих заявок. Програма була складена так, щоб, окрім розкриття тематики фестивалю, учні опанували навички командоутворення і вміння відокремлювати факти від оціночних суджень.

Упродовж фестивалю МАНівці мали можливість прослухати інтерактивні лекції викладача Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури, мистецтвознавця Ольги Балашової «Митці-шістдесятники», завідувача сектору культурної політики Національного інституту стратегічних досліджень Оксани Розумної «Рух опору та культурна дипломатія» у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, провели інтерактивну бесіду «Що я знаю про Василя Симоненка?» у Бібліотеці імені В.А.Симоненка із модератором Тетяною Срібною, взяли участь у квест-іграх «Хто такі шістдесятники та дисиденти?» та «Київ шістдесятників та дисидентів», брифінгу в Українському кризовому медіа центрі «Презентація події». Крім того, учасники заходу прослухали концерт «Співана поезія шістдесятників» у виконанні Тараса Компаніченка та концерт гурту «Хорея Козацька».

При дослідженні дисидентського руху цінним джерелом інформації є музеї і безпосередньо живе спілкування з самими учасниками цього культурного дійства. Тому школярі із задоволенням відвідали Музей самвидаву, який розмістився у приміщенні видавництва «Смолоскип», а також Музей шістдесятництва, де підлітки ознайомилися з рукописами, фотографіями, особистими речами найвідоміших шістдесятників. Сильні емоції та враження учасники отримали від зустрічі з шістдесятником Василем Огієнком – розповсюджувачем самвидаву, членом Української Гельсінської групи, публіцистом, а також ще одним його представником,  членом Української Гельсінської групи, журналістом за освітою Олеся Шевченка. Пан Олесь організовував студентські протести проти дискримінації української мови, розповсюджував самвидав. Зустрілася молодь і з сином Василя Стуса, директором Національного музею Тараса Шевченка Дмитром Стусом.

Досвід роботи в команді та інтерактивна подача матеріалу фестивалю приємно вразили наших дівчат. На згадку про фестиваль учасники виготовили власноруч листівки, а для подальшого вивчення дисидентського руху отримали у подарунок енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні 1960–1990» та сертифікати учасників.