Відбувся Всеукраїнський конкурс есе імені Сергія Кемського



Національний центр «Мала академія наук України» у вересні – грудні цього року проводив Всеукраїнський конкурс есе імені Сергія Кемського до Дня Гідності та Свободи. Цей конкурс створений з метою вшанування пам’яті журналіста, політолога, Героя Небесної сотні Сергія Кемського, який був учасником Революції гідності.

У конкурсі взяли участь 367 робіт учнів 8–11 класів закладів загальної середньої освіти, вихованців закладів позашкільної освіти з різних міст і селищ України. Тема конкурсу 2023 року: «Жест забуття і прощення хоч й пасує скривдженим, практикується (все ж) тими, хто цієї кривди завдав» (Теодор Адорно, переклад Віталій Мудраков).

Луганську область цього року представляли вихованки Обласної очно-заочної школи комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», слухачки секції «Українська література», сестри Марічка та Софійка Руднєви, учениці Кремінського ліцею № 5 Кремінської міського ради Луганської області. Дівчатка розмірковували на тему свободи, гідності, людських чеснот, а свої міркування викладали у формі есе, аргументували свою думку й підкріплювали її списком використаних джерел.

Своїми враженнями від участі у конкурсі поділилися наші учасниці:

Софія Руднєва:

«Написання цього есе стало для мене інструментом знову всім нагадати про війну, і пишу я там про те, наскільки важливою насправді є ця згадка. Створивши ілюзії щасливого й веселого життя, почавши його “з чистого аркуша”, ми вибачаємо ворогу всі втрати, яких він нам особисто завдав, чим дозволяємо і йому забути про скоєне. Оце ті думки, які виникли в мене під час осмислення теми. Перше знайомство в нас було не дуже вдалим, бо зрозуміла я мало й виглядало це якось так: усі літери знайомі, а разом не складаються, бо тема справді важкувато написана. Через це робота стала ще більш цікавою, ніж могла бути. Ще більшої цікавості додало написання есе чи не в останні години дедлайну,  бо навіщо робити все вчасно, правда? Це було захопливо й дуже повчально, адже я багато про що замислилася й поставила собі запитання: “Чи не багато в цій війні я все ж таки пробачила?”»

Марія Руднєва:

«Конкурс есе імені Сергія Кемського вже вдруге стає для мене класним випробуванням, бо це якраз можливість перевірити, наскільки гнучким щоразу виявиться мій мозок. Я люблю цей абсолютно вільний простір есе, у який можна викласти всю абсурдність, що її носиш у голові. Писання – у цілому терапевтичне явище для мене, але коли воно переходить на рівень інтелектуального змагання, то перетворюється на цілий концепт учнівської екстравагантної думки, яка водночас має бути й настільки ґрунтовно, щоби втримати реалістичний простір. Конкурс показує, що між химерою і трактатом, зрештою, можна знайти багато спільного –  за це я і поважаю і сам Конкурс, і ідею його створення».

За результатами участі у Всеукраїнському конкурсі есе імені Сергія Кемського до Дня Гідності та Свободи наші конкурсанти нагороджені дипломами Національного центру «Мала академія наук України».

Вітаємо й пишаємось!