Відбувся обласний форум «Заклади освіти Луганської області на шляху до реформування»



Відповідно до плану роботи Луганського ОІППО 29 березня 2018 року відбувся обласний форум «Заклади освіти Луганської області на шляху до реформування», на якому був репрезентований інноваційний досвід навчальних закладів – партнерів інституту, нагороджені переможці та учасники Дев’ятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2018» (м. Київ).

У роботі форуму взяли участь завідувачі та методисти районних (міських) методичних кабінетів (центрів), спеціалісти відділів освіти об’єднаних територіальних громад, директори, заступники директорів і педагоги закладів дошкільної та загальної середньої освіти, керівники методичних об’єднань учителів Луганської області, учасники ІХ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2018».

Ректор Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент Ірина Цимбал відкрила обласний форум та зазначила, що Нова українська школа потребує компетентного вчителя, який розуміє та підтримує освітні зміни, має свободу творчості й професійно самовдосконалюється. Тож завданням інституту є оновлення системи підвищення кваліфікації керівників і педагогічних працівників у регіоні.

Зі словами привітання до учасників форуму звернулась заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик, яка визначила пріоритети розвитку освітньої галузі Луганської області, зокрема наголосила на важливості створення умов для роботи Нової української школи, ознайомила освітян з регіональними проектами, спрямованими на ресурсне забезпечення закладів освіти регіону.

Проректор з навчальної роботи Луганського ОІППО, кандидат історичних наук, доцент Анатолій Данильєв репрезентував інноваційний досвід Луганського ОІППО та навчальних закладів – партнерів інституту на Дев’ятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2018».

Урочисту церемонію нагородження переможців та учасників Дев’ятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2018» провели ректор Луганського ОІППО Ірина Цимбал, заступник голови Луганської ОДА Ольга Лішик та в. о. директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, заступник директора Департаменту – начальник управління освіти та науки Тетяна Ткачова:

Золота медаль – Луганський ОІППО, Попаснянська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 21 Попаснянської районної ради Луганської області та комунальний заклад «Новоайдарська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І–ІІІ ступенів» Луганської області; Кремінська школа-гімназія Кремінської районної ради Луганської області та Золотівська багатопрофільна гімназія Попаснянської районної ради Луганської області; комунальний дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу № 14 «Білочка» Сєвєродонецької міської ради.

Срібна медальЛуганська обласна психолого-медико-педагогічна консультація; Рубіжанська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 9 Рубіжанської міської ради Луганської області.

Бронзова медаль – Рубіжанська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 8 Рубіжанської міської ради Луганської області; опорний навчальний заклад «Золотівська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 5 Попаснянської районної ради Луганської області».

Переможці мали змогу висловити власні враження від участі у виставці та конструктивного діалогу з освітянами інших регіонів України.

Після репрезентаційної частини традиційно робота тривала далі на секціях:

  • «Професійний розвиток педагогічних працівників відповідно до Концепції «Нова українська школа» для завідувачів районних (міських) методичних кабінетів (центрів), відділів освіти об’єднаних територіальних громад (керівники секцій: Ірина Цимбал, ректор Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент; Ольга Касьянова, проректор з наукової роботи Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент).

На секції були обговорені питання підвищення кваліфікації керівників закладів освіти, учителів початкових класів, учителів-предметників відповідно до Концепції «Нова українська школа»; надання освітніх послуг інститутом для освітян регіону з урахуванням положень Закону України «Про освіту» тощо.

  • «Виховні ідеї В. О. Сухомлинського в діяльності освітніх закладів Луганщини» для заступників директорів з навчально-виховної та виховної роботи закладів загальної середньої освіти й закладів обласного підпорядкування, методистів з виховної роботи районних (міських) методичних кабінетів (центрів) та відділів освіти об’єднаних територіальних громад (керівники секції: Лариса Михайлова, завідувач кафедри управління освітою Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент; Олена Проніна, Олена Єфремова, методисти кафедри управління освітою Луганського ОІППО).

Робота секції була присвячена обговоренню педагогічного доробку В. О. Сухомлинського та його значення в становленні Нової української школи; можливостей упровадження спадщини В. О. Сухомлинського в навчально-виховний процес сучасного закладу освіти; особливостей формування в учнів гуманістичних ідеалів у музейній діяльності (на засадах педагогічних поглядів В. Сухомлинського).

  • «Емпауермент-педагогіка як мотивація для сталого розвитку в роботі закладів дошкільної освіти Луганщини» для методистів районних (міських) методичних кабінетів (центрів), відділів освіти об’єднаних територіальних громад з дошкільної освіти та керівників методичних об’єднань закладів дошкільної освіти (керівники секції: Оксана Пагава, завідувач кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО, кандидат психологічних наук; Наталія Чумак, методист із дошкільної освіти кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО).

Учасники секції ділились досвідом реалізації принципів педагогіки емпауерменту як ефективного механізму впровадження освіти для сталого розвитку дошкільників; ідей сталого розвитку в практиці роботи з дітьми дошкільного віку; упровадження програми «Дошкільнятам – освіта для сталого розвитку» в сучасному дошкільному закладі; обговорювали шляхи впровадження освіти для сталого розвитку.

«STEM-освіта: стан упровадження та перспективи розвитку» для керівників методичних об’єднань учителів природничо-математичних дисциплін, інформаційних технологій, початкових класів закладів загальної середньої освіти (керівники секції: Олена Буряк, завідувач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук; Олексій Воронкін, старший викладач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук).

Присутні ділились досвідом використання SMART-технологій у своїх закладах освіти; обговорювали основні напрями STEM-навчання в закладах загальної середньої освіти, інноваційні механізми створення ігрового простору дитини засобами LEGO-технологій і можливості застосування LEGO-конструювання в початковій школі, а також узяли участь у майстер-класі «Застосування засобів відеоаналізу та моделювання для реалізації проектно орієнтованого навчання в контексті STEM-освіти».

«Використання інтернет-ресурсів на уроках словесності та суспільствознавчих дисциплін» для керівників методичних об’єднань учителів української мови та літератури й суспільствознавчих дисциплін (керівники секції: Ірина Хайло, в. о. завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО; Валентина Колодяжна, методист з української мови і літератури кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО).

Робота секції ґрунтувалась на обміні досвідом у використанні освітніх онлайн-студій, блогів, платформ на уроках української мови і літератури та інтернет-ресурсів у створенні власних інтерактивних розробок і їх застосуванні на уроках історії; використання хмарних технологій як засобу створення освітнього web-середовища в процесі викладання історії тощо.

  • «Базові європейські цінності в практиці Нової української школи (реалізація литовсько-українського проекту «На шляху до змін»)» для керівників і педагогів закладів загальної середньої освіти – учасників литовсько-українського проекту 2016 та 2017 років (керівники секції: Віта Байдик, завідувач обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Луганського ОІППО, кандидат психологічних наук; Оксана Рачок, методист кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО).
Під час роботи секції присутні обговорили питання реалізації литовсько-українського проекту «На шляху до змін»; впливу європейських цінностей та педагогічних ідей на життя шкіл після проекту; окреслили практичні кроки до впровадження ціннісного виховання та нові моделі партнерської взаємодії в Новій українській школі. Учасники форуму наголосили на важливості створення умов для реформування закладів освіти в регіоні та ухвалили резолюцію (https://drive.google.com/file/d/1J-d4_yU28WscPl2B3c3QwByv_bpZgGRb/view?usp=sharing). Детально ознайомитись з програмою форуму можна за посиланням http://loippo.edu.ua/events/forumi/programi.