Відбувся Чемпіонат Луганської області зі спортивного орієнтування серед вихованців позашкільних закладів освіти у форматі онлайн



Потягом квітня відбувся Чемпіонат Луганської області зі спортивного орієнтування, організаторами якого виступили Департамент освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Чемпіонат пройшов у форматі онлайн у два етапи:

  • 6 квітня 2024 року відбувся І етап – змагання з трейл-орієнтування;
  • 13 квітня 2024 року відбувся ІІ етап – змагання з прикладного орієнтування та топографії.

Змагання зі спортивного орієнтування проходили в молодшій (2011 р .н. і молодші), в середній (2010-2009 р. н.) та старшій (2006-2008 р. н.) вікових групах. У заході взяли участь 282 учасника з 11 територіальних громад Луганської області: Лисичанської, Попаснянської, Рубіжанської, Сєвєродонецької, Кремінської, Сватівської, Біловодської, Новоайдарської, Гірської, Нижньодуванської, Марківської територіальних громад та Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства.

Спортивне орієнтування – неолімпійський вид спорту, суть якого полягає аби на незнайомій місцевості за допомогою карти та компаса якнайшвидше подолати дистанцію, відвідавши контрольні пункти. Заняття орієнтуванням сприяють гармонійному розвитку учнів – фізичному, розумовому та психологічному. Цей вид спорту – один з ефективних засобів підготовки майбутніх захисників України. І хоч сьогодні змагання проходять онлайн, але ж учасники мають можливість перевірити свої теоретичні знання, щоб потім використовувати їх у офлайн.

Так, на дистанції з трейл-орієнтування учасникам пропонувалися завдання, в яких треба було за допомогою фото, на якому зображено КП на місцевості, і карти, з відміченими декількома контрольними пунктами, визначити правильне положення знаку КП – контрольного пункту. Учасники повинні вміти «читати карту», щоб на місцевості швидко визначати своє місцезнаходження.

На наступному етапі змагань – на дистанції з прикладного орієнтування та топографії учасникам пропонувалися завдання, в яких треба було показати знання роботи з компасом, вміння орієнтуватися за допомогою топографічних карт, використовувати легенди при орієнтуванні, знання топографічних знаків тощо.

Учасники показали високий рівень знань зі спортивного орієнтування. Бажаємо їм нових спортивних досягнень!

З результатами змагань можна ознайомитися на сайті Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства у розділі «Спортивний туризм» за посиланням:

https://sites.google.com/view/locdutksait/