Відбулася Магістральна (не)конференція mini-EdCamp Sievierodonetsk “Освітній простір для щасливої дитини”



1 лютого 2020 року в середній загальноосвітній школі №12 м. Сєвєродонецька Луганської області відбулася Магістральна (не)конференція mini-EdCamp Sievierodonetsk “Освітній простір для щасливої дитини”.

EdCamp – (не) конференція для відкритих та креативних педагогів, що прагнуть змінити освіту в Україні. (Не)конференції – новий формат проведення заходів для освітян, особливістю якого є  демократичність. Це платформа для професійного зростання, головний принцип якої – “Give-Get” (“Дай, якщо можеш – Візьми, якщо хочеш”). Самі себе учасники називають білими воронами, адже прагнуть за короткий час отримати максимум корисної інформації. Через насичення  «цікавинками» на EdCamp, на відміну від звичайних конференцій, ніколи не буває нудно. (Не)конференція базується на 6 принципах: безкоштовність, незалежність, вільна ініціатива, програма визначається у перший день проведення, кожний може стати спікером, закон «про дві ноги».

До міста Сєвєродонецька завітали представники педагогічної спільноти з десяти областей України. Понад 150 освітян України зібралися разом для обміну досвідом, ідеями, напрацюваннями у неформальній обстановці. Стали учасниками цієї події і наші друзі з міста Стрий – партнери проєкту «Схід і Захід разом: діалоги дружби».

Після урочистої частини спікери провели коротку презентацію та запросили учасників на цікаві експертні сесії з психології, інноваційних методів, інклюзивної освіти, методики STEM-освіти, коучингу, фінансової грамотності, проєктного менеджменту. Під час фасилітації кожен учасник міг запропонувати свою тему для учительської сесії. Педагоги скористалися цією можливістю і провели 13 учительських сесій. Також організатори підготували для педагогів практичні майстер-класи та цікаві виступи про кейс-технології у навчанні. Усі заходи спікери проводили  одночасно. Кожен учасник мав можливість вільного вибору, куди піти, щоб корисно провести  свій час. Протягом  дня учасники (не)конференції мали можливість відвідати понад 30 різноманітних локацій підвищення кваліфікації. Серед великої кількості лекцій та тренінгів, які вчителі обирали за власним бажанням, були і майстер-класи від учителів міста Сєвєродонецька.

У рамках проведення магістральної (не)конференції mini-EdCamp Sievierodonetsk відбулася панельна дискусія: «Освітній простір для щасливої дитини» за участю начальника відділу освіти Сєвєродонецької міської ради Лілії Талдонової, головного спеціаліста  Департаменту освіти і наука ЛОДА Юлії Шаульської, директора школи Інни Войтенко. Під час роботи обговорили багато питань, зокрема і питання фінансування освіти.

Наприкінці зустрічі гості міста висловили слова вдячності її організаторам, педагогічному колективу СЗШ № 12 за гостинність  та сприятливі умови для продуктивної роботи (не)конференції.

Тільки прогресивні вчителі можуть реформувати освіту – такого висновку дійшли учасники (не)конференції. Магістральний міні-EdCamp довів, що спільнота вчителів достатньо підготовлена, мотивована, відповідальна, креативна та спроможна впроваджувати нову реформу освіти.