Відбулася ХVІ Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття»



5 грудня 2023 року підведені підсумки ХVІ Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської та студентської молоді з міжнародною участю «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття», яка пройшла у дистанційному режимі 24-26 листопада поточного року. Організаторами заходу були Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Донецький обласний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді за підтримки Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.

Конференція проходила у два етапи – відбірковий (заочний) та очний. Учнівська молодь взяла активну участь у дослідницькій роботі. На перший етап цього року зареєструвалися 235 учасників з 23 областей України.

Оргкомітетом відібрано та запрошено до участі в очному етапі 219 учасників з 23 областей України та з Грузії, Франції, Німеччини.

Луганську область у секції «Етнографічні регіональні студії» представляли Олександра Кірпіченко та Ельвіра Цугуй – вихованки гуртка «Етнографічне краєзнавство» Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства (керівник Вікторія Куценко).

Свою пошуково-дослідницьку роботу «Збереження для нащадків колекції народного костюму Новоайдарщини» присвятили колекції народних костюмів Новоайдарщини, серед яких традиційні костюми лемків – етнографічної групи українських горян. Робота проводилася в умовах дистанційного навчання, що значно складніше, але за допомогою сучасних технологій вдалося здійснити поставлені завдання. Було опрацьовано багато онлайн-джерел інформації щодо історії українського національного костюму, його складових, відмінностей його елементів в різних історико-етнографічних регіонах України, зокрема Луганської області, детального опису костюмів колекції народного костюму Новоайдарського краєзнавчого музею, історичних фактів примусового переселення лемків до дванадцяти районів Луганщини у роки Другої світової війни.

Доля лемків відгукнулася в серцях юних дослідниць, які також пережили евакуацію, і принесла розуміння ідентифікації з українською нацією, розуміння глибокого змісту народного вбрання, того, що з прадавніх часів нас єднає між собою та вирізняє поміж інших народів.

Пошуково-краєзнавчі матеріали увійдуть до збірки тез робіт учасників конференції. За результатами заходу доповідачі отримали сертифікати учасника, переможці – дипломи.

Вітаємо юних краєзнавців Луганщини!