Відбулася інструктивно-методична нарада з питань туристсько-краєзнавчої роботи та національно-патріотичного виховання в закладах освіти



7 листопада 2017 року відбулася спільна інструктивно-методична нарада Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації та Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства з головними спеціалістами управлінь (відділів) освіти міських рад, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад та особами, відповідальними за туристсько-краєзнавчу роботу і національно-патріотичне виховання у містах і районах області.

Перед зібранням виступила заступник директору Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації Ткачова Тетяна Миколаївна, яка підкреслила важливість зазначених питань та позашкільної освіти в цілому в контексті нового Закону України «Про освіту».

Головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховння та інтернатних закладів Департаменту Жукова Наталія Василівна ознайомила присутніх з оновленою нормативно-правовою базою з позашкільної освіти.

На нараді були обговорені питання з національно-патріотичного виховання учнівської молоді засобами туристсько-краєзнавчої діяльності, які окреслила директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Сідєльнікова Тетяна Василівна. Керівник закладу освіти зосередила увагу присутніх на особливостях організації позашкільної освіти в умовах децентралізації.

Під час наради була визначена роль пошуково-дослідницької роботи в рамках Всеукраїнських краєзнавчих експедицій учнівської молоді та необхідність залучення учнів до активної пошукової діяльності з вивчення історичної минулого, духовної та культурної спадщини рідного краю та процесів .

Особливу увагу приділили питанням впровадження Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в систему національно-патріотичного виховання учнівської молоді Луганської області та методичного забезпечення Гри в містах та районах області. Визначили головні аспекти формування національної свідомості учнівської молоді засобами гри «Сокіл» («Джура»), що характеризуються ціннісним ставленням до суспільства та держави, історико-культурної спадщини українського народу.

Учасникам заходу були надані методичні рекомендації з організації роботи музеїв при закладах освіти у контексті сучасної нормативно-правової бази та з питань організації й проведення туристських спортивних походів з учнівською та студентською молоддю, які також є важливою складовою в системі патріотичного виховання молодого покоління.