ВІДБУЛИСЬ КРАЄЗНАВЧІ ЧИТАННЯ ЗА ПІДСУМКАМИ ЩОРІЧНОГО ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ ПОШУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ «ГЕРОЇВ ПАМ’ЯТАЄМО ІМЕНА»



31 жовтня 2023 року за підсумками щорічного обласного конкурсу пошуково-дослідницьких робіт «Героїв пам’ятаємо імена» серед дітей та молоді Луганської області відбулися обласні краєзнавчі читання. Захід було організовано Департаментом освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації та Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму та краєзнавства, в якому взяли участь понад 60 учнів та педагогів області.

29 юних пошуковців з Лисичанської, Рубіжанської, Сєвєродонецької, Попаснянської, Кремінської, Марківської, Новоайдарської, Гірської, Нижньодуванської територіальних громад презентували свої дослідницькі роботи на обласному заході.

З привітальним словом до учасників краєзнавчих читань звернулася головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної освіти, закладів та установ обласної комунальної власності Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації  Наталія Жукова, яка подякувала кожному учню, кожному гуртківцю закладу позашкільної освіти, усім керівникам пошуково-дослідницьких робіт за кропітку пошукову роботу зі збереження пам’яті про захисників та захисниць України.

Під час заходу учасники розповідали про долі земляків-воїнів, волонтерів, уродженців Луганської області, які стали на захисті України. Юні дослідники збирали матеріал, оснований на інтерв’ю з учасниками подій, рідними, друзями, однокласниками, колегами та з матеріалів сімейних архівів.

Учні презентували розповіді про захисників та захисниць України  Бузалова Артема, Мазайла Романа, Єфименка Віктора, Волошина Владислава, Плєшка Едуарда, Щеблєтова Сергія, Соколенка Євгена, Сморчкова Едуарда, Чечеля Владислава, Федосова Андрія, Деркульську Євгенію, Стрекнєва Дмитра, Трощия Андрія, Бондарчука Михайла, Старікова Андрія, Садкового Ігоря, Мокренчук Олену, Бігар Ольгу,  Гордієвич Ірину та інших героїв Луганщини.

Активного розвитку сьогодні набув волонтерський рух, до якого долучаються багато українців як у межах нашої країни так і за кордоном. Нерідко ціною власного життя вони допомагають Збройним Силам України, доставляючи до місця призначення технічне оснащення, ліки, одяг, продукти харчування. Учасники в своїх доповідях розповідали про волонтерів Почтарьову Валентину, Щеблєтову Ганну та інших.

Завершила краєзнавчий захід директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Тетяна Сідєльнікова, яка подякувала учасникам за проведену пошукову роботу та наголосила на важливості увічнення пам’яті тих людей, хто боронив нашу Україну та віддав своє життя і здоров’я  за її свободу і незалежність.

Захисники та захисниці України! Ми пишаємось!  Ми захоплюємось! Ми безмежно вдячні за стійкість! За силу! Мужність! Героїзм!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!