Відбулося засідання обласного штабу «Джура»



17 червня 2020 року на базі  Департаменту освіти і науки Луганської  обласної державної адміністрації відбулося засідання штабу з підготовки та проведення ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Голова штабу,  заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська зауважила на тому, що Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») є системною формою позакласної роботи з військово-патріотичного виховання учнівської молоді, спортивно-оздоровчої роботи, прогресивною формою учнівського самоврядування, важливим засобом формування національно-патріотичної свідомості відповідно до ціннісних орієнтирів Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2020-2025 роки, затвердженої Указом Президента України від 18 травня 2019 року № 286/2019.

«Гра «Джура» стала невід’ємною складовою виховного процесу  у закладах освіти нашої області. Та карантин вводить обмеження на її проведення. Необхідно визначитися з переможцями в області для участі у Всеукраїнських підсумкових таборуваннях Гри. Сьогодні треба обговорити можливості проведення обласного етапу у 2020 році в очній, в дистанційній формі, чи в онлайн-режимі  та прийняти відповідні рішення», – зазначила голова штабу.

Стецюк Юрій Вікторовича, заступник голови штабу, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації звернув увагу на те, що в області вже  визначили певний алгоритм проведення обласного етапу Гри, але «Джура» постійно розвивається, удосконалюється та набуває змін.

Директор акцентував увагу на змінах, що відбулися останнім часом у Грі, ознайомив з Постановою Кабінету Міністрів України № 367 від 13.05.2020 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 р. № 845».

«Слід зазначити, що в умовах карантину використовуються і форми роботи в онлайн-режимі. Так, було проведено Всеукраїнський онлайн-конкурс “Відун”, присвячений Дню Героїв України. В онлайн-конкурсі взяли участь 2644 учасників з усієї України, з яких визначено 326 переможців і призерів. 17 роїв старшої вікової групи (15-17 років) Луганської області стали переможцями та призерами конкурсу. Ще чотири рої середньої вікової групи були нагороджені дипломами за високі бали, що набрали у цьому конкурсі.

Тож, як ми бачимо, що умови проведення Гри змінюються в залежності від ситуації і дають можливість удосконалювати форми роботи з учнівською молоддю та брати участь у Грі все більшій аудиторії дітей і молоді. Ми також будемо впроваджувати всі зміни, що відбуваються у Грі, урізноманітнювати програму, щоб вона була цікава для її учасників», – підкреслив Юрій Стецюк.

Сідєльнікова Тетяна, директор Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства ознайомила членів штабу з новими Правилами та Умовами проведення Гри, що були затверджені у 2020 році та які треба враховувати під час планування заходів Гри «Джура» у цьому році. Запропонувала для обговорення програму дистанційного проведення Гри для двох вікових груп і ознайомила присутніх з проєктом Умов проведення окремих конкурсів заходу.

Члени штабу обговорили окреслені питання та вирішили провести ІІ етап гри у форматі онлайн.