Друга подорож до Республіки Польща



В рамках Літньої академії молоді, організованої Програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, за сприяння Львівської обласної ради, Асоціації «ЄВРОРЕГІОН “КАРПАТИ – УКРАЇНА” 11 школярів з Луганської області з 05 по 10 серпня 2018 р. відвідали Підкарпатське воєводство у республіці Польща. 

Розпочалася мандрівка дітей з Луганщини відвідуванням столиці Західної України та центру Галичини – міста Львова, де на делегацію очікувала оглядова екскурсія цим старовинним містом та  подарунки від голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина. Також у Львові до дитячої групи з Луганщини приєдналися однолітки з Львівської та Волинської областей, а далі всі разом вирушили до Підкарпатського воєводства республіки Польща, де вже на них чекали делегації з Білорусі та Польщі.

Підкарпатське воєводство – це територія, половину площі якої вкривають ліси, які розташовані в межах природоохоронних територій державного та місцевого значення. Завдяки цьому показники забрудненості повітря у цьому воєводстві одні з найнижчих у Польщі, що створює сприятливі умови для відпочинку та туризму. Розташовувалась Літня академія молоді у невеличкому, але дуже мальовничому селі на річці Сан – Звежині.

Перший повноцінний день перебування української делегації у Літній академії розпочався зі знайомства з однолітками та поїздкою до села Полянчика та найбільшого водосховища Польщі — озера Соліна, де на дітлахів чекав прогулянковий круїз на кораблику та  прогулянка  по греблі, довжина якої складає  664 метри, а висота – 82 метри. Чиста вода і цікава (зі всілякими островами, півостровами, бухтами і пляжами) берегова лінія зробили це озеро популярним місцем відпочинку. Також озеро є відомим центром вітрильного спорту Польщі.

У другій половині цього дня молодіжні делегації вирушили до села Мичковце, де прогулялися мініатюрним біблійним садом, парком дерев’яних скульптур та звіринцем. Увечері на школярів очікував тематичний захід, організований білоруською делегацією, де діти мали змогу ближче познайомитися з культурою, традиціями та оцінити молоді таланти сусідньої держави.

Наступний день перебування у академії виявився найбільш складним фізично та перевірив молодь на витривалість та міцність духу. На дітей очікувала подорож до Бещадського національного парку, площу якого покривають близько 80%  лісів. На території Бещадського парку ростуть близько 780 видів судинних рослин, 250 видів мохів, 500 видів лишайників і 1000 видів грибів. Мешкає понад 230 видів хребетних тварин. У достатній кількості живуть такі ссавці, як бурі ведмеді, вовки, кабани, бобри, рисі, бізони та інші. Але на власні очні нам вдалося побачити лише зубрів, які проживають у невеличкому парку під відкритим небом. Далі група здійснила поїздку до гміни Гачув, де знаходиться  дерев’яна готична церкви, яка включена до списку ЮНЕСКО. На невеличкому цвинтарі, який прилягає до церкви,  діти знайшли надгробки з українськими ім’ям та прізвищами, що є доказом того, що на даній території проживали етнічні українці. Після цього, піднявшись автобусом на висоту 800 метрів, усіх очікував пішохідний  підйом на  полонину Ветлинська, яка знаходиться на висоті 1255 м. Це виявилося дуже складним випробуванням, бо треба було йти вгору по камінням та корінням дерев, що ускладнювало шлях. Але мальовничі краєвиди, які відкрилися на полонині, компенсували всі перешкоди та надали енергії на спуск донизу. По приїзду на місце розташування академії на українську делегацію ще очікувало проведення національного вечора. Втомлені, але незламні українські таланти підкорили всіх глядачів. Завершився вечір спільним виконання знаною у всьому світі української пісні «Червона рута» та  Гімном України. 

Третій день перебування у Літній академії молоді розпочався поїздкою до містечка Устшики Дольне у музей млинарства, відкритий у липні 2010 року у приміщенні старого млина, який діяв з 1925 по 2007 рік. Екскурсовод розповів дітям про складний процес подрібнення зерна та цікаву історію цієї будівлі. Далі на дітлахів очікував майстер-клас з традиційної польської випічки. Діти власноруч змогли замісити тісто та приготувати так звані «прожарки» та «капустянки», які виявилися дуже смачними.

Після обіду підлітки з трьох країн мали змогу відвідати Музей народної архітектури у місті Санок. Це один з найбільших етнографічних парків у Європі. На території площею 38 га розташовано більше ста великих і малих об’єктів народної архітектури XVII-XX ст., що являють собою велику історичну і художню цінність. Територія парку поділена на сектори, присвячені чотирьом етнічним групам, які населяли області Бещад в різний час: лемкам і бойкам, погужанам і долинянам.  Діти мали змогу заглянути у середину тогочасних будиночків аптекаря, чоботаря, годинникаря, вчителя та інші, побачити побут місцевих та сільських жителів того часу. Крім житлово-господарських споруд в парку представлено кілька церков, каплиць, ремісничих майстерень, вітряних млинів, а також сільська школа і готель. Будинки і церкви були перевезені з навколишніх сіл і відновлені, після чого була повністю відтворена оригінальна обстановка.

Передостанній день перебування у Польщі розпочався національним тематичним заходом господарів. Далі протягом дня на дітей очікували різноманітні ігри, майстер-класи у приміщенні та рухливі ігри на свіжому повітрі.  А у вечері на молодь очікував ще один захід на фізичну витривалість – поїздка на бещадських велосипедних дрезинах. Бещадські велодрезини – це несподіване поєднання велосипедного та залізничного туризму. Діти, крутячи педалі дрезини, мали змогу проїхати 8 кілометровий маршрут по старовинній залізничній дорозі, насолоджуючись мальовничими пейзажами по обидві боки траси.

Завершився цей день прощальним вечором біля багаття, де дітей почастували традиційними польськими стравами: білою ковбаскою, смаженою на багатті та бігосом (страва з квашеної і свіжої  капусти з додаванням різних м’ясних продуктів). Також на вечері були присутні гості та організатори Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, які  підвели підсумки відпочинку, обмінялися думками і враженнями та нагородили усіх дітей за активну участь у роботі Літньої  академії молоді.

В останній день перебування усім хлопчикам та дівчатам були вручені Дипломи учасника Літньої  академії молоді та на завершення пролунали пісні про друзів. А попереду на делегацію з Луганщини очікував неблизький складний шлях додому, під час якого діти ділилися між собою враженнями та побажаннями побачити нових друзів у наступному році.

  Більше фото: https://www.facebook.com/osvitaloda