Діти з Луганщини – переможці Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка вклонились поетові на Чернечій горі



Юні шанувальники творчості Великого Кобзаря – переможці Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка вшановують сьогодні його пам’ять на Чернечій горі.

55 дітей з усієї Луганщини на запрошення Філіалу Злученого Українського Американського Допомогового Комітету в Україні відвідали Канівський державний музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка» та поклали квіти до монументу поетові.  

Нагадаємо 160 років тому, 22 травня 1861 року, відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій…».

Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

Відтоді народ називає Чернечу гору Тарасовою.