Закарпаття зустрічало юних туристів-краєзнавців



З 19 по 24 липня 2017 року на базі Центрального табору туристського активу учнів України (с. Осій Іршавського району Закарпатської області) проходив ХІ Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців. 18 команд з усієї України з’їхалися сюди, щоб взяти участь у зльоті.

Луганську область представляла команда «Промінь», яка складалась із учнів навчальних закладів м.Сєвєродонецька: Андрієнко Катерина, Баннікова Марія, Маніна Єлизавета, Гладка Марія, Серьодкіна Дар’я, Кривошлик Владислав, Легостаєв Микита на чолі з педагогами Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства Куценко В. О. та Сергеєвою Т. С.

На команду чекали випробовування на міцність у змаганнях і творчих конкурсах, а для підготовки були дуже стислі терміни. Але завдяки допомозі Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (Неділько С.В.), Сєвєродонецького центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (Борисова Л.Л.), злагодженості дій педагогів Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства, команда юних туристів-краєзнавців Луганської області була підготовлена для участі в зльоті.

Далека дорога зі сходу на захід нашої країни з перебуванням у м.Києві. Як справжні краєзнавці, юні туристи з Луганщини, використали цю можливість, щоб ознайомитися зі столицею нашої країни. Екскурсію містом провів журналіст і активіст Андрій Ковальов, який дуже багато цікавого розповів про історію Києва і України, про знищення в радянські часи та повернення в роки незалежності Михайлівського собору, про події Революції Гідності. Під час екскурсії відвідали Поштову площу, Церкву Різдва Христового, Михайлівський Золотоверхий собор, Європейську площу, Андріївський узвіз, Майдан Незалежності тощо.

19 липня команда прибула до Центрального табору туристського активу учнів України, де почалося командне туристське життя в змаганнях, конкурсах, товариському спілкуванні, знайомствах, взаємодопомозі, щоденних здоланнях труднощів, перемогах і прикрих програшах. Здавалося, що життя сконцентроване лише на боротьбі за успіх команди і часу немає на все інше.

За умовами XI Всеукраїнського зльоту юних туристiв-краєзнавцiв, кожна команда брала участь в трьох програмних видах змагань та конкурсах:

  1. Туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут.
  2. Творчi майстернi (історичне краєзнавство, археологія, географічне краєзнавство, геологія, фольклор та етнографія, екологічне краєзнавство) ;
  3. Конкурсна програма (“Візитка команди”, “Легенди рідного краю”, вікторина).

Справжнім святом у таборі став конкурс “Легенди рідного краю”. Всі діти в українських строях, в костюмах персонажів дійства, зі стрічками та музичними інструментами. Жодна з легенд не повторилася, всім було цікаво дивитися представлені командами різних областей України сценічні дійства прямо на галявині на фоні буйної зелені Закарпаття. Команда Луганської області відкривала цей конкурс легендою про походження української землі і дарованого Богом таланту. Асоціація рідної України з квітучою квіткою, а української нації з ніжною живою душею, якій подарована ПІСНЯ – дар Божий, що прославив її на весь світ, була сприйнята дружніми оплесками та була вдалим узагальненням всіх подальших виступів інших команд.

П’ять днів напружених, складних змагань позаду. Позаду хвилювання, радість досягнень та розпач від програшів. Настала мить урочистої церемонії нагородження переможців в різних видах змагань і конкурсів. Була серед переможців і Луганська область – Дипломом за І місце в творчій майстерні «Історичне краєзнавство» нагороджений Кривошлик Владислав за захист роботи “Використання Інтернет джерел у пошуку та ініціалізації загиблих у Другій світовій війні”.

Втомлені, але щасливі поверталися додому. На зворотному шляху була екскурсія м. Мукачеве, а потім зустріч з друзями у Києві в офісі Громадської організації “Склик”. Лідер організації Соломія Бобровська розповіла дітям про рух пластунів, про його історію і розвиток. А ще була екскурсія-прогулянка вечірнім Києвом біля Золотих воріт.

Закінчилися складна підготовка, далека подорож, змагання і конкурси зльоту… Та назавжди у наших учасників залишаться друзі, емоції, враження, вміння і знання, безцінний досвід і смак перемоги.