За підсумками зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року Луганщина посіла 8 місце, – брифінг



Про це на брифінгу для ЗМІ повідомив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він розповів, що зазначене питання сьогодні розглянуто під час апаратної наради, яку провів голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

Важливо, що зауважень до проведення ЗНО, скарг та апеляцій цьогоріч не було.

У 2019 році зовнішнє незалежне оцінювання склали 85 % учнів закладів загальної середньої освіти проти 83 % за результатами ЗНО 2018 року.

У рейтингу, складеному інформаційним порталом «Освіта.ua» за підсумками ЗНО-2019, Луганська область посіла 8 місце проти 12 за результатами ЗНО у минулому році.

Цьогоріч за всіма предметами, крім української мови та літератури, зріс відсоток випускників, які отримали достатній та високий рівень.

Для випускників, які за результатами ЗНО не подолали поріг «склав/не склав», вступ у поточному році до вищих навчальних закладів стає неможливим.

Юрій Стецюк зауважив, що на результати ЗНО мала вплив нерівність якості освіти у міській та сільській місцевості через недостатній рівень забезпеченості шкіл педагогічними кадрами високої кваліфікації. Обласною владою наразі проводиться значна робота зі створення опорних шкіл та підвищення кваліфікації вчителів.

Серед десяти кращих шкіл за результатами ЗНО-2019 – Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей, Лисичанська багатопрофільна гімназія, спеціалізована середня школа № 17 з поглибленими вивченням іноземним мов (Сєвєродонецьк), Яменський ліцей (Троїцький район), Чугинська ЗОШ (Станично-Луганський район), Лисичанська спеціалізована школа № 8, Старобільська гімназія, НВК Олексіївська школа-гімназія (Новоайдарський район), середня ЗОШ № 10 (Сєвєродонецьк) та Лисичанська ЗОШ № 7.

До всеукраїнського топ-200 з української мови та літератури цьогоріч увійшли Лисичанська ЗОШ № 7 та Лисичанська багатопрофільна гімназія. З математики – Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей та Литвинівський заклад загальної середньої освіти (Біловодський район). З історії України – Лисичанська багатопрофільна гімназія. З географії – Кремінська ЗОШ № 4, опорний заклад ЗСО Марківська гімназія та Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей. З біології – Старобільський медичний коледж. З фізики – Сєвєродонецький багатопрофільний ліцей.

Серед територій найкращі результати мають Сєвєродонецьк, Старобільський район, Рубіжне, Біловодський та Марківський райони.

У 2020 році ЗНО відбудеться з 21 травня по 15 червня. Обов’язковими предметами державної підсумкової атестації будуть українська мова та математика. Третій предмет – історія України або іноземна мова. Четвертий – за вибором. Під час ЗНО з математики та української мови використовуватимуться різнорівневі завдання.