Згадаємо «батька Грушевського»



cimg5943Чи є ще в плеяді видатних українців культурний і державний діяч, здатний своєю фанатичною любов’ю до науки, своєю жагою до досягнення історичної справедливості стати на один щабель з Михайлом Сергійовичем Грушевським?

Чи подарує нам багата українська земля ще одного генія, здатного як Грушевський побудувати концепцію нової незалежної України, а зазнавши поразки в політичній боротьбі, будучи під постійним наглядом кадебістів, знайти в собі сили творити й досліджувати до останніх своїх днів?

Ці та багато інших запитань 19 вересня прозвучали серед учнів перших курсів ВПУ №92 м. Сєвєродонецька під час уроку, присвяченого 150-річчю з дня народження М. С. Грушевського.

cimg5936cimg5940

Організатор тематичного уроку викладач В. В. Пилипенко відзначила, що роль і місце М.Грушевського виявилися такими значними, що йому віддавали належне, навіть найзапекліші опоненти, а то й відверті вороги. Величезна працездатність, енциклопедична ерудиція, універсалізм дозволили йому однаково плідно працювати в літературознавстві й фольклористиці, археографії й соціології. Не меншими є й заслуги перед народом М. С. Грушевського як політичного діяча. Перший голова Центральної ради, перший Президент України він багато доклав зусиль до згуртування доти роз’єднаного імперською політикою народу України, його політичних представників. Втім оцінки його особистості та діяльності коливались від гостро негативних до захоплених, особливо відразу після відновлення незалежності України 1991 р.

Визначити суперечливість особистості, по-новому поглянути на заслуги перед Академією наук України, дізнатися про трагічну долю родини Михайла Сергійовича учні змогли завдяки перегляду документального фільму, присвяченого Грушевському.

Інформація, отримана завдяки відеолекторію надала можливість учням сформувати власну оцінку діяльності вченого. Більшість з них дійшла висновку, що Михайло Сергійович представник інтелігенції європейського зразка, що понад усе прагнув бачити Україну незалежною, а український народ самобутнім творцем власної історії.

Хочеться вірити, що самовіддана праця й патріотизм Грушевського стануть прикладом для сучасної молоді, а вчений – взірцем для наслідування.