Зустріч з представниками ОБСЄ



Студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка зустрілись з представниками моніторингової місії ОБСЄ.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні − неозброєні цивільні спостерігачі, які тимчасово проводять моніторинг та звітують про ситуацію з дотримання прав людини по всій території України.

Метою роботи моніторингової місії є збір інформації, встановлення фактів і звітування про ситуацію з безпеки. До повноважень СММ не входить робити висновки або проводити будь-які розслідування. Представники моніторингової місії спілкуються з різними суспільними групами, зокрема представниками влади усіх рівнів, громадянського суспільства, етнічних і релігійних груп і місцевих громад.

Взаємодія з міжнародними організаціями відкриває нові можливості в діяльності навчального закладу, забезпечує розвиток якісної освіти та впровадження інноваційних технологій в освітній процес. Активний діалог з представниками світової спільноти дозволяє набути студентам досвід роботи з дотримання прав людини, шляхів подолання воєнних конфліктів, що формує конкурентоспроможних та компетентних фахівців.

Під час зустрічі зі студентами навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук, та інституту економіки та бізнесу, представники моніторингової місії ОБСЄ розповіли про історію заснування організації, структуру діяльності та особливості роботи в Україні. Спостерігачі акцентували увагу, що моніторингова місія у своїй діяльності дотримується принципів об’єктивності, що є необхідною умовою організації ефективної взаємодії сторін конфлікту.

Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ продемонстрували студентам захисне обладнання, яке відіграє важливу роль у збереженні життя та здоров’я спостерігачів, та фото, які наглядно відображають умови роботи місії на сході України.

       

Спостерігачі ОБСЄ проводять моніторинг умов проживання осіб, які мешкають у зоні воєнного конфлікту, а також вивчають гуманітарну ситуацію по всій території України.

Наприкінці зустрічі студенти задали питання представникам міжнародної організації щодо умов працевлаштування, причин створення місії та конфліктів, у яких приймали участь спостерігачі ОБСЄ.

Активна взаємодія зі світовими організаціями відіграє важливу роль у діяльності університету, сприяючи визнанню навчального закладу на міжнародному рівні та покращенню якості освіти.