Колегія Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації: підсумки діяльності закладів освіти області у 2023 році та завдання на 2024 рік



15 лютого 2024 року в очному форматі у м. Дніпро та у форматі онлайн відбулося засідання колегії Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації «Про підсумки діяльності закладів освіти області у 2023 році та завдання на 2024 рік».

У заході взяли участь голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор, заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади головного управління загальної середньої освіти директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Інна Кільдерова, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко, голови районних державних адміністрацій, начальники військових адміністрацій територіальних громад області, керівники органів управління освітою, інституту післядипломної педагогічної освіти, закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів та установ освіти.

Вітаючи учасників конференції голова облдержадміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор зазначив, що педагоги  області гідно тримають освітній фронт, і це є запорукою відновлення області після деокупації.  Очільник області зазначив, що заклади освіти області працюють  за єдиною доступною дистанційною формою навчання. Тому забезпечення учасників освітнього  комп’ютерною технікою є надважливим завданням обласної державної адміністрації. Він повідомив, що 14 лютого 2024 року у м. Дніпро відбудеться передача донорською організацією ЮНЕСКО 2576 ноутбуків для потреб здобувачів освіти Луганської області. Раніше до закладів і установ освіти надійшов 4081 гаджет. Найближчим часом буде вирішено питання щодо забезпечення комп’ютерами 100 відсотків потребуючих цього здобувачів освіти та педагогів.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська відзначила високі досягнення учнів та освітян Луганщини та висловила подяку за сумлінну та натхненну працю усім, хто вчить виховує молоде покоління громадян-патріотів України.

У своїй доповіді «Освітня політика області: пріоритетні напрями розвитку» в.о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Ткачова зазначила, що  попри окупацію території області система освіти Луганщини продовжує функціонувати, виконуючи поставлені державою завдання з реалізації прав громадян на якісну й доступну освіту, надання соціально-психологічної підтримки учасникам освітнього процесу, забезпечення повноцінної інтеграції в український освітній простір здобувачів, які через війну опинилися за кордоном чи на тимчасово окупованих територіях. Вона наголосила, що першочерговими завданнями військових адміністрацій територіальних громад та підпорядкованих їм органів управління освітою у 2024 році є:- збереження оптимальної мережі закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти з урахуванням потреб членів громад; забезпечення умов для організації та доступу здобувачів

освіти до дистанційного навчання, особливо вразливих груп населення та дітей з особливими освітніми потребами;  збереження та розвиток людського потенціалу громад, підтримка розвитку професійної компетентності педагогів закладів освіти. Військовим адміністраціям територіальних громад області закладам освіти, громадськості необхідно консолідувати зусилля щодо формування у дітей та молоді національної свідомості, почуття патріотизму на засадах духовності та моральності, популяризації духовно-культурної спадщини українського народу, підготовки їх до захисту свободи та державних інтересів України.

Під час обговорення доповіді було розглянуто питання  розвитку освіти в умовах правового режиму воєнного стану в Україні (начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади головного управління загальної середньої освіти директорату шкільної освіти МОН Інна Кільдерова), підтримки професійного розвитку вчителів в умовах дистанційного навчання (директор ЛОІППО Ірина Цимбал), ролі закладів вищої освіти в підготовці кадрів для відновлення тимчасово окупованих територій Луганської області після деокупації (голова вченої ради ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» Віталій Курило), пріоритетних напрямів роботи ЗП(ПТ)О Луганщини під час правого режиму воєнного стану в Україні (директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Володимир Артюшенко), організації роботи закладів освіти Щастинського району (голова Щастинської райдержадміністрації – начальник районної військової адміністрації Тетяна Новикова) та Біловодської селищної територіальної громади (начальник відділу освіти виконавчого комітету Біловодської селищної ради Лариса Супрун).

Колегія також розглянула питання реалізації в закладах освіти області плану дій щодо впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2024–2025 роки в Луганській області. Про проведення навчальних вебінарів з питання підвищення поінформованості відповідальних осіб за організацію харчування в закладах освіти в межах Стратегії реформування системи шкільного харчування розповіла начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко.

Рішення, ухвалені колегією, визначили завдання роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, органів управління освітою на 2024 рік.