Кругли стіл за участі співробітників ГО «Ла Страда – Україна»



20 березня в Департаменті освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації з ініціативи Міністерства освіти і науки України відбувся круглий стіл директорів закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, заступників директорів з виховної роботи, соціальних педагогів та  психологів, працівників соціально-психологічних служб області, який організували й провели співробітники ГО «Ла Страда – Україна» Вероніка Андрієнкова та Тетяна Клименко.

Тема круглого столу – упровадження в освітній процес закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти Луганської області відновних практик у медіації як одного зі способів розв’язання конфліктних ситуацій мирним шляхом у рамках проекту «Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації за принципом рівний-рівному та вирішення конфліктів мирним шляхом у закладах освіти Луганської та Донецької областей» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Захід урочисто відкрила Ткачова Т.М., заступник директора Департаменту – начальник управління освіти та науки, яка привітала учасників та організаторів круглого столу й побажала активно долучатися до обговорення проблемних питань.

Роман Шейко, голова Краматорського офісу Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), відзначив плідну співпрацю з Департаментом у справі розбудови миру на Сході України та з реалізації освітніх проектів та акцій на Луганщині.Далі слово взяла координатор проекту ГО «Ла Страда-Україна» Вероніка Андрієнкова, яка стисло висвітлила історію та основні напрями роботи організації, а також багаторічний досвід Національної медіаторської мережі (НММ) ГО «Ла Страда – Україна» у вирішенні конфліктних ситуацій техніками медіації. Спільно з Роман Шейком вона презентувала перспективне навчання в квітні – червні цього року 100 педагогів-медіаторів з 50 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Донецької та Луганської областей, які проходитимуть підготовку в м. Києві за конкурсним відбором.

У круглому столі взяли участь професійні медіатори із Сєвєродонецька й Рубіжного, які вже проходили подібне навчання й тепер успішно працюють над створенням шкільних служб порозуміння, створенням у області центрів «Ти не один» та ін., надають іншим педагогам, психологам, усім зацікавленим практичні рекомендації щодо застосування технік медіації у вирішенні конфліктів, оснащення відповідних кабінетів, залучення до їх роботи учнів за принципом рівний-рівному тощо.

Зустріч з представниками ГО «Ла Страда-Україна» пройшла в дружній та водночас цікавій робочій атмосфері зацікавленості й взаєморозуміння.

Департамент сподівається на подальшу співпрацю щодо реалізації проекту й висловлює побажання педагогам області активно долучатися до впровадження у виховну роботу закладів освіти технік медіації.