ЛІТЕРАТУРНІ ЧИТАННЯ ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ ТА ДНЯ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ



З метою формування національної свідомості в учнівської молоді, виховання почуття патріотизму, вшанування пам’яті борців за незалежність України протягом січня 2022 року Луганський обласний центр дитячо-юнацького туризму і краєзнавства провів обласні літературні читання, присвячені Дню Соборності України та пам’яті Героїв битви під Крутами. Захід проводився у рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв середньої та старшої вікових груп.

Для участі у літературних читаннях юні джури знімали відеоролики з виконанням поетичних творів та літературно-музичних композицій присвячених Дню Соборності України та пам’яті Героїв битви під Крутами. Участь у заході взяли 118 роїв закладів освіти Луганської області – понад 900 учасників гри «Джура». Свої літературні композиції учасники присвячували єдності України та згадували одну з найтрагічніших сторінок нашої історії – бій під Крутами. У виконанні джур звучали вірші Валерії Кропивної «Соборна Україна», Юрія Шкрумеляка «Де Україна?», Гаріка Бірча «Моя Україна», уривки із вірша «Каменярі» Івана Франка, Лесі Храпливої-Щур «Крутянцям», Павла Тичини «Пам’яті тридцяти», Олександра Олеся «Під Крутами» та багато інших творів. Серед них і вірш нашого земляка – Володимира Сосюри «Любіть Україну»:

Любіть Україну, як сонце любіть,

як вітер, і трави, і води…

В годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов’їну.

Усі відео були розміщені на сторінці Фейсбук Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства з відповідними хештегами.

Дякуємо всім учасникам за високу активність та творчий підхід!