Літня школа природи продовжує навчання



Для більшості учнів у травні завершився найскладніший 2022-2023 навчальний рік. Але не для справжніх природолюбів та юних натуралістів.

У червні відбулось доволі багато подій, пов’язаних з дітьми, природою та екологією. Традиційно 1 червня, в неймовірно складних умовах війни, відзначили Міжнародний день захисту дітей. І майже відразу, після святкування Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища (5 червня), російські агресори створили в Україні акт екоциду, підірвавши 9 червня греблю Каховської ГЕС. Вся Україна допомагала долати наслідки цього акту вандалізму проти природи та людяності. Учні та педагоги Луганщини, які зараз опинилися за кордоном, доносили правду про цю трагедію європейцям.

Але поряд з цим, були і приємні події. Так 8 і 9 червня 2023 року, в рамках фінального туру Всеукраїнського юннатівського природоохоронного руху «Зелена естафета», який спільно проводили Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (НЕНЦ) та Запоріжський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, команди Лисичанського ліцею № 4 Лисичанської міської територіальної громади та Попаснянського ліцею № 21 Попаснянської міської територіальної громади достойно представили Луганщину і були відзначені Грамотами НЕНЦ.

Відповідно Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2023 рік у червні НЕНЦ провів серію заходів, в яких, попри складні умови, юні луганчани взяли активну участь.

Так з 13 по 15 червня відбувся Всеукраїнський зліт юних дослідників-природознавців, в якому брали участь переможці і призери всеукраїнських конкурсів агробіологічного напряму. За активну участь у Зльоті Дипломами ІІІ ступеня НЕНЦ були відзначені: Холопік Софія, учениця 6 класу Золотівського ліцею № 5 з проєктом «Червона книга України» (наставник: Шумська Тетяна Петрівна), Кравченко Ольга, учениця 10 класу Золотівського ліцею № 5 Гірської міської територіальної громади з проєктом «Озеленення пришкільної території» (наставник: Дунько Лариса Миколаївна), Уткін Роман, учень 8 класу СЗШ № 15 І-ІІІ ступенів м. Сєвєродонецька з проєктом «Енергію зберігати – ресурси поважати» (наставник: Голота Ірина Миколаївна), Толстоп’ятенко Софія, вихованка гуртка «Юні біологи» СЗШ I-III ступенів № 10 м. Сєвєродонецька з проєктом «Шкідливі відходи» (наставник: Інна Ігорівна Фастова), Гребенюк В’ячеслав, здобувач освіти СЗШ № 15 І-ІІІ ступенів м. Сєвєродонецька з проєктом «В’язання вузлів» (наставник: Гребенюк Ганна Василівна), Губар Еліна, учениця 10 класу Мирнодолинського ліцею з проєктом «Біопаливо – ефективне рішення енергетичної проблеми» (наставник: Сагімбаєва Олександра   Сергіївна).

А вже з 20 по 22 червня 2023 року НЕНЦ провів Всеукраїнський зліт юних екологів, в якому взяли участь здобувачі освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти з числа переможців і призерів всеукраїнських конкурсів екологічного та зоологічного напряму, дитячих громадських екологічних організацій, юнсекцій товариства охорони природи, екологічних загонів. За високі результати та інтерес до поглибленого вивчення природи, екологічно-свідому життєву позицію, серед учасників Зльоту грамотами НЕНЦ були нагороджені: Губар Еліна, учениця Мирнодолинського ліцею (керівник – Сагімбаєва Олександра Сергіївна), Погорілий Максим, учень Сватівського ліцею № 6 Сватівської міської ради (керівник – Чабан Тетяна Семенівна).

З 27 червня по 29 червня був проведений Всеукраїнський Фестиваль патріотичних дій, приурочений до Дня Конституції України. У Фестивалі брали участь учні і вихованці закладів загальної середньої та позашкільної освіти з числа переможців всеукраїнських конкурсів еколого-патріотичного спрямування. За високу громадянську позицію, досягнення у сфері національно-патріотичної діяльності, глибокі знання свого краю, творчий підхід, креативність та оригінальність презентації в рамках проведення Всеукраїнського фестивалю патріотичних дій команда учнів ліцею № 25 міста Попасна посіла І місце і була нагороджена грамотою НЕНЦ.

Також у червні учнівська молодь Луганщини брала активну участь у таких всеукраїнських масових заходах: Всеукраїнський конкурс творів-розповідей «Історія моєї родини – частина історії України», Всеукраїнський творчий конкурс на найкраще відео екологічної тематики з елементами анімації «Збережемо красу моєї Батьківщини», Всеукраїнського бліц конкурсу патріотичного плакату на тему «Україна жива і вічно буде жити!», Всеукраїнський науково-освітній проєкт «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні», проєкт Open Source Intelligence (OSINT – розвідка на основі відкритих джерел).

Літо продовжується. Всіх учнів з Луганщини, які через збройну агресію росії проти України опинились поза межами області та не мають змоги активного спілкування в природі, ласкаво запрошують до себе  на заходи в рамках «Юннатівського літа» колективи обласних, міських та районних закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму. Для юннатівської сім’ї не має різниці, з якої ти області – ми всі українці!