Мандруємо Луганщиною!



Протягом червня – липня 2021 року вихованці Луганського обласного центру дитячо-юнацького туризму і краєзнавства здійснили подорожі рідними краєм. Походи присвячені 30-річниці Незалежності України та здійснювались на виконання навчальних програм гуртків, відповідно до планів роботи закладу й у рамках проведення І (обласного) етапу змагань з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді.

Літо – найкраща пора року для фізичної активності, а походи навчають витримки й об’єднують людей з різними уподобаннями. Тому, незважаючи на цьогорічні примхи погоди, у середині червня вихованці гуртків розпочали свої літні мандри Луганщиною. Протягом місяця понад 60 вихованців під керівництвом своїх педагогів здійснили цікаві подорожі й ознайомилися з історичними, культурними та природними об’єктами нашої області. Загалом туристи закладу пройшли або проїхали на велосипедах близько 800 км рідним краєм.

Серед цікавих об’єктів, які відвідали вихованці слід зазначити:

– заповідне урочище Киселева Балка (за народними переказами коло дерева «П’яти братів» біля джерела з’явилася Божа Матір, після чого на цьому місці немічні стали отримувати зцілення);

– одну з унікальних історико-культурних пам’яток Сватівщини – Преображенські крейдяні печери;

– кар’єр з видобутку крейди, яка вміщує по всій товщі рідкісні раковини белемнітів, а в тонкому прошарку крейди були знайдені різноманітні рештки молюсків белемніти, амоніти;

– кремінські ліси, які визнані цінним осередком збереження північних лісових видів рослин і тварин та входять до складу об’єктів Смарагдової мережі (з вересня 2019 року – національний природний парк «Кремінські ліси»).

– кінні заводи, Лисичанський каньйон, «Дубовий гай» та багато інших цікавих місць.

Юні мандрівники ознайомилися з природою рідного краю, дізнались про існуючі туристичні маршрути, відвідували у населених пунктах музеї, пам’ятки та меморіали, присвячені різним історичним подіям, що відбувалися на території нашої області. Особливу увагу приділили пам’ятникам, які вшановують пам’ять воїнів – захисників України від російської агресії.

Мандрівки були одночасно і складними, і цікавими. У подорожах гуртківці закріпили знання й удосконалили вміння з орієнтування на місцевості, організації побуту та правильної поведінки у природі, отримали додаткові знання про особливості виживання у природних умовах, знання з історії, культури рідного краю, фізично загартувались та чудово відпочили на свіжому повітрі, на пляжах річок і озер Луганщини.

Подорожі та природа дарують дітям неймовірні враження, безліч емоцій, допомагають підтримувати фізичну форму, сприяють прищепленню учням любові до рідної землі.

Луганщина – неймовірна, привітна, різноманітна! Літо ще триває – мандруйте, пізнавайте рідний край!

30 років НЕзалежності України! Луганщина – це Україна!