МарієМія Чорносвітанкова (Марія Руднєва) – переможниця Всеукраїнського 4 (підсумкового) етапу ХХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!», присвяченого Шевченківським дням у  номінації «Література»



Креативна подорожня з Луганщини МарієМія Чорносвітанкова (Марія Руднєва), яка за 2022-2023 навчальний рік стає однією з переможців Усеукраїнського конкурсу есе імені Сергія Кемського до Дня свободи та гідності, створює збірку 3D поезій «Пироги», із якою перемагає на обласному конкурсі-захисті науково-дослідних робіт Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді в секції «Літературна творчість», апробовуючи наукові здобутки на Всеукраїнських конференціях «Слобожанська беседа» -15 (м. Полтава), «Майбутній науковець» – 2022 (м. Київ), презентує свій екопроєкт на відбірковому етапі GENIUS Olympiad Ukraine, проходить на Всеукраїнський проєкт патріотичної активності «Агенти змін», пише поезію «ВИШИВАННЯ», присвячену добровольцям і добровольчиням, які боронять Луганщину, а нині стоять під неопалимою Кремінною.

Унікальний концепт «ВИШИВАННЯ» на сьогодні  перемагає у Відкритому конкурсі поезій імені Володимира Сосюри серед митців Донецької, Луганської, Iвано-Франкiвської, Чернівецької, Вінницької, Волинської, Рівненської, Закарпатської, Київської, Львівської, Сумської областей серед 34 поетів і на Всеукраїнському  етапі конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої» серед 223 творчих доробків.

Юна мисткиня про себе: «У 12 років я казала:  знаю напам’ять доволі багато віршів; у 13 років я казала: знаю напам’ять близько 50 сторінок А4 формату, але коли я почну створювати? у 14 я казала: знаю більше сотні сторінок віршів  – і це дає мені змогу творити; у 15 я змінила риторику на: так,  пишу вірші, незалежно ні від чого пишу вірші, та долучилася до секції «Українська література» комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», написала 3D збірку «Пироги», презентувала власну поетичну імпрезу разом із сестрою Сонею у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва в межах проєкту «MOLESKINE: територія творчих»; у 16 я можу сказати: є я, я пишу вірші та науково-дослідницькі роботи. Дослідницький проєкт з літературної творчості — це саме та можливість реалізувати бажання вголос проговорити себе та власні твори. Я приходжу умовно на Страшний Суд, за мене «береться» наука й керівниця, мене наскрізь просвічують і описують, складають інструкції для мене. Мені в такий спосіб допомагають перестрибнути величезну прірву, по інший бік якої розуміння себе, дозвіл собі бути» .

Наставниці креаторки – Лілія Василівна Єдаменко, вчителька української мови та літератури Сєвєродонецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 14, Тамара Олександрівна Уманська, вчителька української мови та літератури Кремінського ліцею № 5, керівниця секції «Українська література» КЗ «ЛОМАНУМ», вважають, шо головне – плекати Марію Руднєву як творчу особистість, не заважати розвивати неповторний поетичний талант словотворки, її захопленість Сергієм Жаданом, зануреність у «Амадоку» Софії Андрухович, осмислення верлібрів Василя Голобородька.

Поля

прикрашені лініями —

рівними й кривими;

орнаментами,

зазвичай плечовими.

Добровольці поля вишивали.

Йдуть шити далі.

         ВИШИВАННЯ

Разом переможемо! Тримаймо поетичний фронт!