«Ми не говоримо про патріотизм, ми живемо патріотизмом…»



2Саме такими словами зустріла на порозі НВК «Рудівська ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ» Сватівського району директор цього закладу Ємельянова В.В. колег із Західної України, які перебувають на Сватівщині в рамках проекту «Змінимо країну разом». І це – не випадковість, бо вже давно в закладі проводиться цілеспрямована і неординарна робота щодо виховання в учнів і вихованців патріотичних поглядів і почуттів. І починається все з одягу, адже українські сорочки стали постійним і незмінним атрибутом щоденного життя школярів і дошкільнят. Виховання свідомості – важка справа, тож поступово, ненав’язливо, крок за кроком через систему глибоко продуманої роботи формується світогляд юних рудівчан.  І перші їхні слова гостям – саме влучно сформульоване кредо закладу, як такого, що живе в центрі Європи, зберігаючи свою українську неповторність, неординарність. Тому і знайомство зі школою розпочалося на високій емоційній ноті з концерту, в якому, як і завше, переважала національно-патріотична складова. Для показу відібрані кращі номери, які раніше були презентовані на підсумковому концерті фестивалю «Сватівщина має талант». Невід’ємною частиною будь – яких відвідин закладу є екскурсія та  презентація. Гості разом із директором та заступником директора пройшли шкільними кабінетами, вони були приємно здивовані величезною кількістю квітів, що створює неповторну атмосферу в закладі. Презентація була проведена стисло, наголошено на основних напрямках роботи НВК, окреслено перспективи роботи на наступні роки. Далі – гості і господарі знову поринули у світ мистецтва, адже для них і батьків школярі показали уривок вистави за п’єсою С.Васильченка «На перші гулі».

1Педагоги із Західної України дізналися, що на Сватівщині щороку проводиться фестиваль «Театральна весна», у якому беруть активну участь всі освітні заклади району. Рудівчани кожного року – серед кращих на цьому святі театрального мистецтва. Серед запланованих на цей день заходів – екскурсія до сільського храму на честь Архистратига Божого Міхаїла, який є цьогорічною новобудовою, про що й розповів відвідувачам Рудівський сільський голова О.В. Денищенко.  І нарешті – гості у шкільному музеї історії села. Цей шкільний музей – один з кращих у районі. Серед експонатів гостей приваблює куточок народної вишивки, де презентовані високохудожні роботи майстрині Ю.О. Колмиченко та колишнього директора школи, ветерана педагогічної праці Р.М. Літвін. Музей завжди налаштовує на роздуми, допомагає робити висновки, спонукає на спогади. Тож і наші гості поділилися враженнями, розповіли про організацію музейної справи в школах, де вона працюють.

Важливою крапкою перебування педагогів у Рудівському НВК стало єднальне зібрання і спілкування, під час якого і гості, і педагоги Рудівського НВК поділилися досвідом роботи, висловили власні думки з приводу реформування сільської школи, окреслили перспективи розвитку закладу і прийшли до спільної думки, що питання і проблеми сільської школи – всюди однакові, і вирішувати їх треба також спільно, разом.