Міжнародна учнівська науково-практична конференція «Україна очима молодих» у Львові



Уже 8-й рік поспіль з 3 по 5 травня у Львові пройшла Міжнародна учнівська науково-практична конференція «Україна очима молодих». Організаторами якої є Національний центр «Мала академія наук України» і КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді».

Цьогоріч на захід приїхали 70 юних науковців з різних куточків нашої країни, які підготували доповіді про найактуальніші проблеми сьогодення та способи їх вирішення.

«Україна очима молодих» – це захід, де школярі можуть обмінюватись думками, ідеями та розповісти іншим про своє бачення майбутнього. Відповідно до тем, які молоді науковці висвітлюють у своїх доповідях, їх робота була поділена за 4 секціями:

  1. «ХХ століття в історичній пам’яті: локальні історії».
  2. «Історичні та новоутворені етнічні спільноти на території України кінця ХХ – початку ХХІ століття (на прикладі свого регіону)».
  3. «Економічне зростання регіону: природні, трудові та інституційні чинники».
  4. «Проблеми утилізації твердих побутових відходів: нові технології вторинної переробки, економічні перспективи та екологічні аспекти (на прикладі свого регіону)».

Конференція проходила на базі Українського католицького університету та Національного університету «Львівська політехніка», а для проживання та відкриття, вже традиційно гостинно приймав Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу.

Директор Львівської обласної Малої академії наук Бородчук Іванна Антонівна зазначила, що метою конференції є залучення молоді до проблем, які існують в Україні та пошук шляхів  можливого їх вирішення: «Україна очима молодих» – це глобальні проблеми очима дітей. Це їх новий погляд, думки та ідеї. Для школярів корисно брати участь у таких конференціях, бо вони матимуть досвід виступів, досвід ведення дискусій. І в майбутньому ці юні розумники зможуть стати досвідченими економістами, політиками, науковцями”.

Під час конференції було визначено чотирьох учасників, які вразили всіх своїми доповідями, і серед них найкращою визнано Марину Лисих, ученицю 10 класу КНВК «Рубіжанський ліцей» Рубіжанської міської ради, вихованку КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді», яка подолала довгий шлях з Луганської області до Львова недаремно. Дівчина обрала для себе тему «Дослідження з утилізації відходів у будівництві полімерно-піщаних виробів», яка зараз є дуже актуальною. Окрім учасників конференції, Марина зізналась, що закохалась у місто Львів: «Мене дуже сильно вразило місто, особливо його історична частина. Конференція – новий досвід для мене. Вона дала можливість і погуляти прекрасним містом, і послухати інформативні та корисні виступи інших учасників. Це прекрасна нагода реалізувати себе. Важливо, що учасникам не потрібно виголошувати довгих доповідей, а достатньо коротко і ясно висвітлити  найголовніше, закцентувати увагу на конкретній проблемі». «Україна очима молодих» – це цікавий досвід для юних науковців. Тут школярі можуть реалізувати свої ідеї, розповісти про них іншим, а також вдосконалити те, що вже напрацьовано. Вони бачать майбутнє по-своєму – модерно і знають, що потрібно зробити для того, аби покращити нашу країну. Науково-практична конференція – безумовно, зелене світло для молодих людей, котрі впевнено крокують до своєї мети.