Найпрестижніші інтелектуальні учнівські змагання Луганщини



20–21 січня 2018 року в Сєвєродонецькій ЗОШ № 14, Старобільських ЗОШ № 4 та спеціалізованій школі № 3 відбулись обласні олімпіади з 6 навчальних предметів: хімії, астрономії, англійської та російської мов, математики й трудового навчання.

На врочистому відкритті обласних олімпіад виступили ректор Луганського обласного інституту піcлядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал, головні спеціалісти Департаменту освіти і науки Олена Ерьоменко та Юлія Шаульська, досвідчені вчителі й викладачі освітніх закладів регіону.

Право на відкриття конвертів з олімпіадними завданнями було надане кращим учням – триразовому переможцю обласних олімпіад з хімії – учню 11 класу Сєвєродонецької ЗОШ № 10 Давиду Адамяну та учню 11 класу Сєвєродонецького багатопрофільного ліцею Костянтину Cердюкову, у якого якраз 21 січня був день народження.

Традиційний інтерес у членів оргкомітету та журі обласних олімпіад викликали творчі проекти учасників олімпіади з трудового навчання, виконані в домашніх умовах за напрямами «Кулінарія» (у дівчат) та «Народні художні промисли» (у хлопчиків).

Учасникам олімпіади з технічної праці оргкомітет змагань запропонував виготовити «Брелок для ключів» (9 кл.) та «Корпус для флешки» (10–11 кл.) за 5 годин (у цей часовий проміжок не входять підготовчі операції). У процесі виготовлення виробу можна використовувати ручний електрифікований інструмент.

Під час захисту творчого проекту хлопці повинні детально розповісти технологію виготовлення та оздоблення виробу, перелічити всі матеріали, з яких він виготовлений, обґрунтувати вибір цих матеріалів, описати особливості конструкції виробу. Презентація в PowerPoint є додатковим елементом захисту роботи.

Учасникам олімпіади з обслуговуючої праці оргкомітет змагань запропонував такі теми проектів: «Капкейки» (9 кл.), «Бабусині пиріжки» (виробляється 10 штук з натуральних інгредієнтів). Під час вибору рецептів пиріжків бажано враховувати минулі та сучасні традиції Луганщини. Необхідно також зважати, що час на приготування капкейків і пиріжків не має перевищувати 3-х годин.

Під час захисту творчого проекту дівчата повинні представити рецепт кондитерського виробу й детально розповісти технологію приготування, охарактеризувати його органолептичні якості.

Під час оцінювання творчих робіт головними критеріями були смак та естетичність запропонованих виробів, оригінальність роботи й новизна в підході до вирішення завдань, представлення виробу, захист роботи і паспорт проекту.

Обласні інтелектуальні змагання триватимуть до 10 лютого 2018 року. Побажаємо нашим талановитим учням успішного виступу на головних інтелектуальних змаганнях року, нових перемог та рекордів!