Нарада Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації з питань завершення 2023/2024 навчального року



17 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Луганської обласної державної адміністрації Катерини Безгинської відбулася нарада Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації з питань завершення 2023/2024 навчального року в закладах освіти області під час дії правового режиму воєнного стану в Україні.

До участі у нараді було запрошено голів  районних державних адміністрацій, начальників військових адміністрацій, керівників органів управління освітою територіальних громад області.

Вітаючи учасників наради, Катерина Безгинська відзначила успіхи учнів закладів освіти Луганщини у міжнародних та всеукраїнських конкурсах та олімпіадах та висловила подяку педагогам за їх натхненну працю з навчання та виховання молодого покоління громадян України. Вона наголосила на важливості завдань, які стоять перед органами місцевого самоврядування вже зараз: збереженні мережі закладів освіти та розширенні доступу до якісної освіти дітей в тому числі з тимчасово окупованих територій,  збереженні ментального та фізичного здоров’я учасників освітнього процесу; формуванні в здобувачів освіти громадянської свідомості на засадах української ідентичності та готовності до виконання конституційного обов’язку захищати Вітчизну, організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей Луганщини.

В. о. директора Департаменту освіти і науки Тетяна Ткачова у своїй доповіді висвітлила питання актуальних освітніх політик Міністерства освіти і науки України щодо організації освітнього процесу в закладах освіти у 2024 році та в подальшому, зупинилася на компетенціях, ролі та завданнях керівника органу управління освітою в умовах, у яких функціонує система освіти області на цей час. Так було розглянуто питання формування мережі закладів загальної середньої освіти, зокрема, ліцеїв у територіальних громадах для запровадження профільної середньої освіти, а також особливості формування обсягів освітньої субвенції.

Тетяна Ткачова також повідомила, що замовлено для випускників 9-х класів  2220 свідоцтв про здобуття базової середньої освіти, з них 200 свідоцтв з відзнакою; для випускників 11-х класів – 1355 свідоцтв про здобуття повної загальної середньої освіти, з них 37 свідоцтв з відзнакою для учнів, нагороджених срібною медаллю, та 100 свідоцтв з відзнакою для учнів, нагороджених золотою медаллю. На реєстрацію для участі у національному мультипредметному тестуванні було подано 670 пакетів документів від випускників шкіл області, зареєстровано для участі в НМТ 657 абітурієнтів, але зараз ще триває обробка документiв, якi надiслано учасниками пiсля доопрацювання та виправлення недолiкiв.

Особливу зацікавленість учасників наради викликала інформація начальників Рубіжанської ВА Андрія Юрченка, Старобільської ВА Яни Літвінової, Міловської ВА Ірини Болткової та Шульгинської ВА Наталії Петренко про підсумки зустрічі з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим, під час конструктивної розмови з яким представники Луганщини наголосили на тому, що область – єдина в Україні, територія якої майже повністю окупована, однак система освіти продовжує функціонувати та забезпечувати право на здобуття української освіти не дітям з числа ВПО, але й тим які перебувають за кордоном та на тимчасово окупованих територіях. Вони наголосили, що вкрай необхідно сьогодні зберегти мережу закладів освіти області, яка працює виключно в дистанційному режимі, що сприятиме збереженню кадрового потенціалу та більш швидкому відновленню системи освіти після деокупації регіону. Підтримуючи доповідачів, Катерина Безгинська зазначила, що широке інформування про специфіку Луганської області, особливості функціонування в умовах воєнного стану, проблеми та відмінності, а також досягнення, в тому числі в освіті, матимуть вплив на формування у влади глибокого розуміння проблем та потреб області.

Учасники наради також розглянули питання ліцензування освітньої діяльності закладів середньої освіти, особливостей вступної кампанії – 2024 в заклади вищої освіти України, умов вступу до магістратури Навчально-наукового інституту публічного управління і післядипломної освіти ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» в 2024 році.