Нарада з керівниками закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти



27 листопада 2023 року за участі заступниці голови облдержадміністрації Катерини Безгинської відбулася робоча онлайн-нарада з керівниками закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, фінансування яких здійснюється з обласного місцевого бюджету, з актуальних питань організації поточної діяльності та підсумків проведення вступної кампанії.

У нараді також взяли участь Володимир Артюшенко – директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області та працівники Департаменту.

На цей час на територію, підконтрольну українській владі, переміщені та працюють у дистанційному форматі 10 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, ще у 2-х закладах призупинено освітній процес, 4 державні та 4 комунальні коледжі, які мають статус окремих юридичних осіб та фінансуються з обласного місцевого бюджету. Після завершення цьогорічної вступної кампанії контингент закладів професійної (професійно-технічної) освіти склав 1496 осіб, закладів фахової передвищої освіти – 758 осіб. Регіональне замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у 2023 році виконано цими закладами освіти на 88%.

Керівниками закладів, які з різних причин не змогли виконати план набору, було проаналізовано недоліки у проведенні профорієнтаційної роботи та висловлено пропозиції щодо вирішення проблемних питань вступу на наступний рік.

 Володимир Артюшенко доповів про оновлення змістової компоненти освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, особливості складання плануючої документації, проходження педагогічними працівниками курсів підвищення кваліфікації, здійснення атестаційної експертизи та участь здобувачів освіти у всеукраїнських та міжнародних конкурсах, олімпіадах та інших навчальних та науково-методичних заходах.

Наталія Першина, головний бухгалтер Централізованої бухгалтерії навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти, звернула увагу на питання фінансового забезпечення закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти області та наголосила на обов’язковості дотримання термінів в частині фінансової звітності та законодавства щодо здійснення видатків.

Керівництвом Департаменту освіти і науки облдержадміністрації визначено поточні завдання й заходи щодо організації роботи закладів освіти та успішного проведення ними вступної кампанії в 2024 році.