«Наука повинна бути весела, захоплююча і проста» П. Капіца



Обласний конкурс-захист науково-дослідницьких та науково-технічних робіт – це перша сходинка на шляху самовизначення талановитої учнівської молоді, перший досвід справжньої експериментальної та винахідницької діяльності юних інтелектуалів. Конкурс проходив у три етапи: рецензування, іспит із базової дисципліни та  публічний захист наукових робіт у м. Рубіжному на базі Рубіжанської обласної санаторної школи та комунального закладу «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді».

На цьогорічному, XXVІ обласному конкурсі захисті, найбільш активними серед міст та районів нашої області традиційно стали наукові товариства міст Лисичанська, Сєвєродонецька, Кремінського, Попаснянського та Сватівського районів та Біловодської об’єднаної територіальної громади, які подали 52 роботи. Обласну очно-заочну школу представли вихованці з міст Рубіжного, Лисичанська,  Сєвєродонецька, Старобільського, Марківського районів,  Біловодської, Веселівської та Красноріченської об’єднаних територіальних громад, які представили 34 роботи.

15 лютого 2020  року пройшло урочисте відкриття обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких та науково-технічних робіт учнів-членів Луганської обласної малої академії наук учнівської молоді.

У цей день 82 юних дослідники складали конкурсний іспит із 9 предметів, підтверджуючи власні базові знання у тій галузі, яку вбачають своєю подальшою професією.

Учасників XXVІ обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких та науково-технічних робіт учнів Луганської обласної малої академії наук привітав  Козорезов Андрій Миколайович – головний спеціаліст відділу професійної (професійно-технічної) освіти та координації діяльності закладів вищої освіти Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації. Він побажав юним МАНівцям успіхів та творчого натхнення.

Протягом 3-х годин у затишних аудиторіях тривав іспит, результати якого оцінювало кваліфіковане журі, у складі якого були задіяні співробітники Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, а також вчителі провідних навчальних закладів області.

16 лютого 2020 року урочисто розпочався наступний етап конкурсу – публічний захист. Напутніми словами на перемогу юних науковців надихала почесна гостя – Жукова Наталія Василівна – головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховання та інтернатних закладів Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, яка з гордістю розповідала про досягнення юних МАНівців та побажала їм професійної, соціальної самореалізації, що, безпосередньо, залежить від рівня освіченості, різнобічності умінь і навичок особистості, та внести свій вклад у розвиток української науки.

У цьому році 30 провідних викладачів, кандидатів наук, докторів, професорів з Державних закладів «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», «Луганський державний медичний університет», Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка та комунального підприємства Луганської обласної ради «Центр психологічного здоров’я» були залучені до конкурсу в якості рецензентів, експертів та членів журі на захисті робіт.

Як завжди, на конкурсі панувала атмосфера аргументації власних оригінальних моделей рішень, демонстрація не тільки ґрунтовних знань, але й ораторської майстерності у колі справжніх друзів-однодумців.

За результатами XXVІ-го обласного конкурсу-захисту визначено 44 призери у 26 секціях, 13 з яких стали призерами та посіли почесні перші місця. Найкращі роботи будуть представляти Луганщину на Всеукраїнському конкурсі-захисті.

Підсумком проведення XXVІ-го обласного конкурсу-захисту стало оголошення результатів за напрямками. Попереду нагородження переможців дипломами Департаменту освіти і науки, цінними подарунками.

Побажаємо нашим інтелектуалам яскравих вражень, терпіння та наполегливості у досягненні успіху!