НАЦІОНАЛЬНА НАУКА І ОСВІТА В УМОВАХ ВІЙНИ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ ТА СУЧАСНИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ



Саме під такою назвою 27-29 березня 2024 року відбулася науково-практична онлайн-конференція в межах ХV Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти-2024», організаторами якої стали Національна академія наук України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут філософії імені Г. С. Сковороди, Інститут політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса, Інститут всесвітньої історії, Інститут соціальної та політичної психології, Інститут обдарованої дитини, Всеукраїнська газета «Освіта і суспільство».

Проблематикою конференції були:

  • Наука і освіта в умовах війни РФ проти України.
  • Освіта України в сучасних цивілізаційних викликах.
  • Соціально-психологічні аспекти розвитку українського соціуму під час війни.
  • Обдарованість і лідерство: ідентифікація і місія.

До обговорення питань конференції долучилося понад 250 освітян з різних куточків України: науковці, викладачі закладів вищої освіти, інститутів післядипломної освіти, вчителі закладів загальної середньої освіти, керівники секцій позашкільних закладів освіти, психологи та соціальні педагоги, серед яких 45 представників Луганської області.

Активного обговорення набули проблеми розвитку науки і освіти в умовах війни РФ проти України, зокрема, освітянські потреби і резерви розвитку й ефективного функціонування освітньої системи в умовах сьогодення, особливості застосування штучного інтелекту у сфері науки і освіти, культура академічної комунікації в Україні, позашкільна освіта в умовах сучасних трансформацій, цифрові технології для підтримки інклюзивної освіти.

Особливої уваги у роботі секцій було приділено також розвитку українського соціуму на принципах свободи, рівності, поваги до людської гідності, дотримання прав людини і верховенства права; проблем розвитку обдарованих дітей і юні в умовах боротьби за незалежність і цілісність України.