На Луганщині вшанували пам’ять жертв політичних репресій



Мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв політичних репресій відбувся сьогодні, 19 травня, біля каплиці пам`яті жертв Голодоморів 1932-1933 років на території храмового комплексу «Лісова Дача» у Сєвєродонецьку.

Вшанувати пам’ять всіх, кого торкнулось чорне крило репресій, згадати тих, хто постраждав та загинув унаслідок злочинних дій більшовистської влади, зібралися керівництво області, представники громад і організацій, жителі міста, студентська молодь.

«У ті роки наша нація жила в страху. В Україні масові політичні репресії 1937-1938 років стали логічним продовженням Голодомору. Через терор загинули найкращі сини України. Тільки за ці два роки було розстріляно понад 100 тисяч наших громадян. Ми повинні пам’ятати про це, – звертаючись до присутніх, наголосив заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Іваненко. – П’ять років тому на Сході України ворог розв’язав гібридну війну. Наш народ знов ціною життя тисяч патріотів відстоює шанс на своє мирне майбутнє. Українці повинні єднатися заради перемоги та не повторення подій тих часів. Слава Україні!»

Під час заходу було зазначено, що у результаті «Великого Терору» жертвами репресій стали понад мільйон українців. Це люди, розстріляні без суду і слідства, відправлені до таборів та заслань, отримавши клеймо «ворог народу».

«І хоча ця сторінка давно перегорнута, пам’ять про велику трагедію назавжди вписана в історію нашої держави. З кожним роком все менше залишається свідків тих страшних подій. Тож, наш обов’язок – берегти їхні спогади, передавати нащадкам правду про минуле та гідно вшановувати пам’ять загиблих співвітчизників», – зауважили студенти ІІІ курсу Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Надія Скурідіна та Максим Жуков.

Пам’ять всіх загиблих унаслідок політичних репресій присутні вшанувати хвилиною мовчання.

Панахиду за загиблими провів настоятель Свято-Хресто-Воздвиженської парафії Сєвєродонецької єпархії Української Православної Церкви, митрофорний протоієрей Георгій Дубовик.

По закінченні учасники мітингу-реквієму поклали квіти до пам’ятного знаку.