На Луганщині відбулося засідання всеукраїнського круглого столу, присвячене патріотичному вихованню учнів у зоні АТО



IMG_3091Відповідно до змісту Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді в м. Сватове Луганської області 27 січня 2016 року відбувся Всеукраїнський круглий стіл для освітян на тему «Специфіка патріотичного виховання учнів у зоні проведення АТО».

У заході взяли участь завідувачі методичних кабінетів (центрів), директори експериментальних навчальних закладів, які працюють за напрямом національно-патріотичного виховання, керівники навчальних закладів та заступники керівників з навчально-виховної роботи, представники громадськості та ЗМІ.

Захід проведено за ініціативи Інституту проблем виховання НАПН України, при підтримці Луганського ОІППО, Департаменту освіти і науки Луганської ОДА, відділу освіти Сватівської районної державної адміністрації.

Засідання круглого столу відкрили Володимир Озеров, голова Сватівської районної державної адміністрації, та Віта Сліпець, голова Сватівської районної ради.

Змістовними та актуальними були виступи доповідачів. Так, у своєму виступі Іван Бех, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту проблем виховання НАПН України, доктор психологічних наук, професор, розповів про проблему патріотизму в сучасному науковому осмисленні та сформулював низку положень, на яких має ґрунтуватися процес виховання патріотизму.

IMG_9942Про особливості патріотичного виховання учнів в умовах Східного регіону України та стереотипи вчителів доповіла Ольга Просіна, провідний науковий співробітник лабораторії позашкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, кандидат педагогічних наук.

Тему підготовки педагогів до організації та здійснення патріотичного виховання дітей і молоді розкрила Ірина Цимбал, ректор Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент.

Олена Юхновець, начальник відділу освіти Сватівської райдержадміністрації, презентувала систему національно-патріотичного виховання дітей і молоді Сватівського району.

Практичні напрацювання представили Алла Сайко, директор Сватівської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 6; Вікторія Запара, завідувач КДНЗ № 1 «Веселка» Сватівської міської ради; Олександр Вдовін, учитель історії Нижньодуванської ЗОШ І–ІІІ ступенів Сватівської районної ради, керівник клубу «Terra incognita».

Євген Дзюба, голова Сватівського РО «Просвіта», розповів про роботу організації щодо патріотичного виховання. Свої думки висловили також Олена Карауш, заступник голови громадської ради Сватівської РДА, та Юлія Огданська, головний редактор газети «Новини Сватівщини» (зокрема, вона запропонувала педагогам партнерство зі ЗМІ).

Цікаво, що напередодні проведення круглого столу Луганський ОІППО запросив освітян до онлайн-обговорення проблематики заходу. У блозі ЛОІППО педагоги з різних куточків Луганщини поділилися своїм баченням майбутнього країни та малої Батьківщини, запропонували шляхи досягнення вагомих результатів з патріотичного виховання та описали вчительські стереотипи, які гальмують процес патріотичного виховання.

Поєднання різних способів отримання зворотного зв’язку (як онлайн, так і офлайн) забезпечило різнобічність поглядів на проблематику заходу, уможливило обмін думками як серед присутніх, так і серед тих, хто з вагомих причин не відвідав захід.

Круглий стіл завершився підбиттям підсумків та укладанням резолюції, яка міститиме рекомендації для педагогічної спільноти щодо патріотичного виховання учнів у зоні проведення АТО.

Відгуки учасників круглого столу можна почитати в блозі ЛОІППО.